Опозициона Партија центар победник избора у Финској

Финска опозициона Партија центар победила је на парламентарним изборима, потврдили су потпуни изборни резултати објављени ноћас. Друго место за опозициону евроскептичну десничарску Партију Финаца.

Прелиминарни резултати указивали су да ће Партија Финаца (раније "Прави Финци") бити четврта по снази, иза две водеће партије у досадашњој владајућој коалицији конзервативаца и социјалдемкрата, преноси Бета.

Нови премијер требало би да буде вођа Партије центар, 53-годишњи бизнисмен Јуха Сипиле.

Сматра се да су Финци казнили странке владајуће коалиције после вишегодишње економске кризе, а досадашњи премијер Александер Стуб још синоћ је признао пораз и честитао победу опозиционој Партији центар.

На основу свих пребројаних гласова, Партија центар добила је 49 од 200 посланичких места. Иза ње је Партија Финаца с 38 места, а следе конзервативци са 37 места и социјалдемократа са 34.

Сада предстоје преговори о будућој владајућој коалицији, што ће вероватно трајати више недеља.

Сипиле је одбио да каже са ким жели да влада и рекао је да ће већ данас разговарати са вођама три партије које су освојиле највише гласова.

Финска је усред трогодишње рецесије и у тешкој је ситуацији упозорио је будући премијер и рекао да ће бити потребно десет година да се земља опорави од кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи