Борбе широм Јемена, Ријад обећао хуманитарну помоћ

Широм Јемена одвијају се бомбе и бомбардују положаји шитиских побуњеника Хутија. Ријад прихватио да обезбеди 273,7 милиона долара за хитну хуманитарну помоћ тој земљи.

У јужном лучком граду Адену, другом највећем у Јемену, прохадијевске снаге су повратиле контролу над деловима обале коју су држали борци одани побуњеничком лидеру Абдул Малеку ел Хутију и бившем јеменском председнику Алију Абдулаху Салеху, навели су безбедносни званичници, преноси Бета.

Освојене позиције омогућавају им да нападну аеродром који држе побуњеници и тако пресеку линију снабдевања за антихадијевске снаге, додали су званичници.

Према њиховим речима, побуњеничке снаге покушале су да освоје област Дар Саад, северно од Адена, али нису успеле.

Телевизијска станица Ел Масирах, наклоњена побуњеницима, објавила је да ће се на њој ускоро обратити лидер Абдул Малек ел Хути, што ће бити прво његово обраћање јавности од када су почели ваздушни удари.

Истовремено, УН су у Аману навеле да је Саудијска Арабија пристала да у потпуности финансира захтев за 273,7 милиона долара вредну хитну помоћ како би се избегла хуманитарна катастрофа у Јемену.

Борбе су интензивиране крајем марта када је међународна коалиција претежно сунитских земаља, предвођена Саудијском Арабијом, започела бомбардовање положаја Хутија, а ваздушни удари су додатно распламсали сукобе између побуњеника и снага лојалних одбеглом председнику Јемена Абеду Рабоу Мансуру Хадију.

УН су издале прошле седмице хитан апел за помоћ Јемену, навевши да је она неопходна да би се спасли животи људи и заштитило око 7,5 милиона угрожених конфликтом, којима су потребни лекови, безбедна пијаћа вода, храна, смештај и логистичка подршка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи