Амбасадор САД се извинио Пољској због изјава шефа ФБИ

Амерички амбасадор у Варшави Стивен Мал извинио се Пољској због коментара шефа ФБИ-ја Џејмса Комија да Пољска са Немачком дели одговорност за Холокауст наводећи да то мишљење није амерички став. Текст шефа ЕФ-Би-Аја изазвао бес и осуду пољске јавности.

Мал је, након што је због изјаве Комија био позван у министарство иностраних послова Пољске, изјавио за новинаре да нацисти сносе искључиву одговорност за Холокауст, у којем је током Другог светског рата убијено шест милиона европских Јевреја, преноси Бета.

"Јасно сам ставио до знања како мишљење да је Пољска на било који начин одговорна за Холокауст не представља амерички став", истакао је амбасадор Мал након сусрета са замеником пољског министра иностраних послова.

Пољски председник Броњислав Коморовски је коментар директора ФБИ-аја назвао увредом за Пољску и за хиљаде Пољака који су помагали Јеврејима, као и изразом "недостатка историјског знања", преноси АФП.

У чланку за Вашингтон пост од 16. априла Коми је рекао како "у својим главама, убице и саучесници Немачке, Пољска и Мађарска, сматрају да нису учинили никакво зло. Они су убедили себе да је то била права ствар коју су морали да ураде."

За Пољску је сугерисао да је била саучесник у нацистичком геноциду над европским Јеврејима.

Шест милиона пољских грађана је убијено током немачке окупације у Другом светском рату. Половину жртава чине Јевреји, а другу половину хришћани.

Амерички председник Барак Обама је 2012. године изазвао гнев Варшаве када је нацистички логор на територији Пољске назвао "пољским логором смрти". Обама се након тога извинио Пољацима.

Пољска је један од најближих европских савезника САД, а односи су се посебно побољшали, после избијања сукоба у Украјини и тензија са Русијом.

Пољски политичари су у више наврата позивали на повећано војно присуство САД у региону.

Почаст херојима Варшавског гета

Варшаву су раније данас преплавиле хиљаде жутих папирних нарциса које Варшављанима дели 850 волонтера да украсе одећу у знак поште Јеврејима, херојима устанка у Варшавском гету, који је избио на данашњи дан 1943. године.

"Памтим прве дане Устанка и једину помоћ коју смо могли да им пружимо – да помогнемо да побегну. Али они то нису хтели. Одабрали су да остану да се боре. Остали су са намером да покажу да неће више да их одвуку тако лако и да се неће поновити 1942. година и масовна депортација", рекао је пред Спомеником хероја гета професор Владислав Бартошевски, преноси Бета.

Тај бивши шеф пољске дипломатије, Пољак, католик, некадашњи логораш из Аушвица, ангажовао се током рата у организацији "Жегота" која је помагала током нацистичке окупације пољским Јеврејима.

"То што је данас са нама амбасадор Немачке показује колико се та земља променила", рекао је Бартошевски.

Иако свесни да њихов устанак има ништавне шансе да успе, око 1.000 до 1.500 слабо наоружаних бораца у гету из Јеврејске организације бораца и Јеврејског војног савеза, с оружјем у руци, успротивили су се ликвидацији гета и храбро одолевали нацистичкој војној сили до средине маја.

Вођа устанка Мордехај Ањелевич и неколико десетина бораца извршили су самоубиство 8. маја, а неки од вођа устанка, као Еделман, успели су да побегну из гета каналима.

Немачки нацисти након што је устанак Јевреја у крви угушен сравнили су за земљом цели простор гета, палећи систематски зграду по зграду.

У тренутку избијања устанка у Варшавском гету остало је свега 50.000 до 70.000 Јевреја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи