Читај ми!

Потонуо брод са 700 миграната код обала Либије

Код обала Либије потонуо брод који је превозио око 700 миграната, јавља "Ројтерс". До сада их је спасено 28. О проблему миграната Европска унија расправља на сутрашњем састанку у Луксембургу.

Брод је превозио између 500 и 700 миграната, а преврнуо се у поноћ по локалном времену, наводи Би-Би-Си. Само 28 људи је до сада спасено.

Несрећа се догодила oко 210 километара јужно од италијанског острва Лампедузе, пише Малта тајмс.

Један од преживелих наводи да се брод преврнуо када је већина миграната прешла на једну страну пошто им се приближио трговачки брод, а они су мислили да може да их спасе, преноси Ројтерс.

Ако се потврди број погинулих, то ће бити једна од најгорих несрећа током вишедеценијске кризе миграната у јужном Медитерану, а укупан број мртвих од почетка године премашиће 1.500.

"Бојимо се да је ово трагедија заиста великих размера", изјавила је портпаролка УНХЦР-а Карлота Сами за ТВ Скај ТГ24. Италија је званично потврдила да су бродови морнарице укључени у операцију спасавања, којом координира Италијанска обалска стража у Риму.

Министри ЕУ сутра о мигрантима

Председник Француске Франсоа Оланд позива на хитан састанак министара спољних и унутрашњих послова Европске уније.

Француски председник наглашава да Европа мора да реагује против све чешћих масовних утапања миграната, који покушавају да се домогну њених обала.

Оланд позива на строжи надзор путање кријумчара људи, како из ваздуха, тако и уз помоћ већег броја бродова.

"Они који те људе примају на бродове су кријумчари, чак терористи, јер знају да су ти бродови лоши. Доводе у опасност на стотине људи", истиче Оланд.

Хитан састанак лидера ЕУ захтева и италијански премијер Матео Ренци, који сматра да Европска унија мора да разговара о растућој кризи са мигрантима.

Шпански премијер Маријано Рахој позива Европску унију да учини више како би спречила нови губитак живота миграната, јер ће, у супротном, изгубити кредибилитет, пошто није у стању да се носи са таквим догађајима.

Снажну акцију и заштиту миграната на Медитерану од влада земаља чланица Европске уније захтева и висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Федерика Могерини.

"Превише пута смо рекли да се такве несреће више никад неће догодити. Морамо заједно да сачувамо људске животе, границе и да се боримо против трговине људима", поручује Могеринијева и додаје да је дошло време да се Европска унија таквим несрећама бави без одлагања.

Могеринијева наводи да ће министри спољних послова земаља чланица ЕУ разговарати о проблему миграната на сутрашњем састанку у Луксембургу.

Иако је раније Европска комисија упозорила да би за покретање спасилачке операције ЕУ на Медитерану могло да буде потребно време, у данашњем извештају Комисија наводи да се проблем више не може игнорисати.

Поводом потонућа брода са мигрантима јужно од италијанског острва Лампедузе огласила се и председница Парламентарне скупштине Савета Европе Ан Брасер. Истиче да је "дубоко шокирана том ужасном трагедијом која се догодила на капијама Европе" и наглашава да је неопходно спровести исцрпну истрагу.

За две године погинуло око 1.600 миграната

Према процени Међународне организације за миграције, на италијанску обалу ове године је стигло око 20.000 миграната. То је мање него у прва четири месеца прошле године, али је број мртвих девет пута већи.

Недавно се догодила несрећа у којој се најмање 400 миграната утопило у покушају да из Либије стигну до обала Италије.

Такође, у фебруару ове године живот је изгубило 330 људи, пошто су трговци људима наредили да претрпани гумени чамци крену по опасном невремену, са либијске обале.

У септембру 2014. године, око 500 миграната се удавило код Малте, пошто су кријумчари људима налетели на њихов чамац.

У октобру 2013. године, најмање 366 људи је умрло, када је брод са 500 миграната почео да тоне и при том се запалио код италијанског острва Лампедуза.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи