Читај ми!

Папа апелује на ЕУ да помогне Италији око мигранта

Папа Фрања придружује се апелу италијанског председника Серђа Матареле Европској унији да у већој мери помогне Италији да се избори са растућим бројем миграната који су спасени из вода Медитерана у покушајима да побегну од ратова, прогона или сиромаштва.

Од почетка године Италија је из мора спасла готово 200.000 миграната, који су најчешће кријумчарени на потпуно неадекватним и претрпаним бродовима, преноси Танјуг.

"Очигледно је да пропорције овог феномена захтевају много ширу укљученост и стално се изнова мора апеловати за веће ангажовање на европском и међународном нивоу", поручује папа и захваљује Италији за напоре које чини на спасавању миграната.

И данас су стотине миграната из Сомалије, Етиопије, Еритреје, Либије и Сирије ступиле на тло Сицилије.

Протеклих дана спасли су их италијански трговачки бродови, као и бродови Обалске страже те земље.

Такође, италијанска полиција је ухапсила две особе осумњичене да су се бавиле кријумчарењем миграната.

У сицилијанским градовима понестаје места за прихват миграната, којих је само у последњих недељу дана стигло више од десет хиљада, па се смештају и у друге италијанске области, чак и на северу земље.

Италија истиче да ће наставити да спасава мигранте из Медитерана, али тражи од Европске уније да повећа помоћ у њиховом спасавању и збрињавању.

Осим тога, већина миграната жели да дође до чланова својих породица или своје заједнице у севернијим чланицама Уније, Италија инсистира да те земље учине више, нарочито да прихвате мигранте док се решавају питања њихових захтева за азил или добијања избегличког статуса.

"Већ неко време Италија апелује на ЕУ да одлучно интервенише како би се спречио овај континуирани губитак људских живота на Медитерану, колевци наше цивилизације", истиче италијански председник Матарела.

Комесар за миграције ЕУ Дмитрис Аврамопулос напомиње да ће нова политика Уније на овом сектору бити представљена у мају.

У међувремену, и он је апеловао на земље чланице ЕУ да помогну у решавању кризе са мигрантима, чије се погоршавање у последње време приписује повољнијим временским приликама и мирнијим водама Медитерана, као и порасту хаоса и насиља у Либији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи