Читај ми!

Немачка, протести због споразума са САД

Више хиљада људи учествовало је у протестним шетњама у Берлину, Минхену и другим немачким градовима, против планираног трговинског споразума између Европске уније и САД.

Демонстранти се плаше да ће споразум угрозити стандарде на пољу екологије, рада и прехрамбене индустрије, преноси Танјуг.

Отпор јавности према Трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству посебно је јак у Немачкој, вероватно и због растућег анти-америчког расположења.

То се јавља као последица открића да су амерички обавештајци прислушкивали немачке власти.

Такође, Немци страхују и од дигиталне доминације фирми попут "Гугла", преноси Ројтерс.

Најновије анкете показују да 43 одсто Немаца сматра да би споразум био лош за Немачку. Према мишљењу 26 одсто грађана тај договор је позитиван.

У Берлину је око 1.500 демонстраната формирало људски ланац који се простирао од трга Потсдамер, поред амбасаде САД и Бранденбуршке капије, па све до зграде Европске комисије.

У Минхену се, према процени полиције, окупило 3.000 демонстраната, док организатори протеста наводе да их је било 15.000.

Истовремено су у протестима у Лајпцигу, Штутгарту, Франкфурту и више немачких градова учествовале стотине људи.

Протести су одржани и у неким европским градовима, иако су окупили мањи број људи.

Организатор протеста, организација "Атак" назвала је данашњи дан "глобалним даном акције против слободне трговине".

"Мислим да ће тај споразум отворити врата генетски модификованој храни у Европи. Компаније ће на томе зарађивати на штету људи", сматра учесница протеста Џенифер Руфато.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи