Читај ми!

Варшава, протест учитеља, поштара и грађевинара

Више од 30.000 пољских учитеља, металаца, грађевинара и поштара, уз подршку пољопривредника, протестовало је у Варшави тражећи, између осталог, повећање плата и смањење границе за одлазак у пензију.

"Не желимо да будемо смеће" главна је порука овог протеста који је организовао Општепољски споразум синдикалних савеза (ОПЗЗ), због масовне праксе послодаваца да запошљавају раднике по уговорима који им не гарантују сва права предвиђена Законом о раду, а које у Пољској називају "уговори-смеће", преноси Бета.

Демонстранти су, носећи транспаренте и заставе својих синдиката, у четири колоне према браншама, са четири стране Варшаве дошли до канцеларије премијерке Еве Копач, где су предали петицију са заједничким захтевима.

Уз захтеве влади да решава специфичне проблеме појединих привредних грана и у буџетској сфери, пољски синдикати траже и радикално ограничавање "уговора-смећа", јер их Пољска има највише од свих чланица Европске уније.

Радници траже и повишице плата, повећање минималне месечне зараде и увођење гарантоване минималне зараде по сату.

"Међу захтевима је и то да се омогући женама да у пензију иду после 35 година рада, а мушкарцима после 40, као и смањење пореза за запослене са најнижим примањима", казао је лидер ОПЗЗ Јан Гуз.

Синдикални лидер упозорио је да милиони Пољака иако раде немају гарантовану социјалну сигурност, пошто 2,8 милиона живи испод социјалног минимума, 1,5 милиона прима минималац, док је више од три милиона Пољака запослено на основу уговора о делу или на одређено време без гаранција да ће им запослење бити продужено.

"Недостатак социјалне сигурности натерао нас је да подсећамо на своја права на улици", казао је Гуз.

Међу учесницима протеста највише је било учитеља, којих је, према речима организатора, било више од 22.000 из свих крајева Пољске.

Они су се, са транспарентима, заставама, пиштаљкама и чегртаљкама, зауставили испред Министарства просвете да предају своју петицију у којој траже знатно веће плате, пошто су последње повећање добили 2012. године.

"Поштујем ваш рад и хвала вам за то. Али да ли сте приметили те милијарде које је влада дала школама последњих година? Ако нисте, значи да нећете приметити ни следеће паре", одбила је министарка просвете Јоана Клузик Ростовска њихов захтев за повећање плата, на гласно негодовање окупљених учитеља.

Клузик Ростовска је протекле седмице у пољским медијима поводом најава протеста подсетила да је у последњих 10 година влада повећала буџет просвете са 5,75 милијарди евра на 10 милијарди евра, а да је у том истом периоду смањен број ученика за 23 одсто, а учитеља за 11 одсто.

"Имамо знатно мање ученика и знатно више новца. Сигурно је да може да се троши ефективније", сматра пољска министарка просвете.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи