Читај ми!

Младић убијен у сукобима у Кашмиру

Један тинејџер погинуо када су владине снаге пуцале на антииндијске демонстранте, другог дана сукоба у Кашмиру, проблематичном региону Индије.

Рођаци убијеног младића тврде, међутим, да је он убијен док је био у притвору, преноси Бета.

"Ухапсили су га и држали га на улици неко време. Касније су га убили", изјавио је новинарима дечаков ујак Тарик Ахмед Софи.

Демонстранти су се окупили у селу Нарбал на западу Кашмира, где су продавнице и фирме затворене а градски саобраћај прекинут због штрајка муслиманских сепаратиста.

Учесници протеста су бацали каменице, а полиција је на њих отворила ватру. У сукобу је погинуо један младић, изјавио је полицијски инспектор Сајед Џаваид Муџтаба Ђилани.

Убијени младић је идентификован као Сухаил Ахмед Софи, а његова старост још није са сигурношћу утврђена. Претпоставља се да има између 15 и 18 година.

Полиција је убрзо отворила истрагу убиства и саопштила да прелиминарна истрага указује да су индијске снаге "поступале у супротности са утврђеном стандардном оперативном процедуром".

Локално становништво и групе за људска права сумњају да ће истрага уродити плодом јер такве истраге обично имају за циљ само смиривање незадовољства јавности.

Због његове смрти протестима се придружило још више стотина становника Нарбала, а војска је покушала да их растера сузавцем.

У сукобу је повређено шест полицајаца и војника и четири демонстранта.

На сахрани младића присуствовало је више хиљада људи, који су узвикивали "Желимо слободу" и "Живео Пакистан".

Протеста и сукоба с полицијом је било у још неколико градова и села широм Кашмира, а повређено је 16 полицајаца и 12 демонстраната, укључујући оне у Нарбалу.

Индијске власти су свим вођама сепаратиста одредиле кућни притвор, да би спречила да се протести отму контроли.

Кашмир, с већинским муслиманским становништвом, подељен је између Индије и Пакистана. Од велике побуне 1989. неколико побуњеничких група траже да регион добије независност или да се припоји Пакистану. У сукобима од тада погинуло је око 68.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи