Читај ми!

Гегић побегао у Сану, евакуација наредних дана

Српски држављанин Мухедин Гегић побегао је са своје четворо деце из града Таиза и сада се налази у предграђу престонице Сане. Покушавамo да побегнемo из Јемена по сваку цену, каже Гегић за РТС. Министарство: Евакуација Гегића у наредних неколико дана.

Држављанин Србије Мухедин Гегић, о коме је РТС и раније писао, побегао је из града Таиза, у коме је данас погинуло 27 особа, а становништво је веома узнемирено.

Гегић каже за Интернет портал РТС-а да се тренутно налази у једном предграђу јеменске престонице Сане и додаје да је ситуација изузетно опасна.

"Био сам близу аеродрома, па сам побегао јер је много опасно. Два пута сам покушавао да напустим преко аеродрома, али није лако јер су препуни странаца. Ни сам нисам знао да их оволико има. Тренутно су Саудијци и савезници уништили јеменске радарске батерије и ситуација је веома лоша", прича Гегић.

Како каже, бомбардовање је интензивно, а грађани могу голим оком да виде саудијске авионе.

Оно што додатно погоршава стање у Јемену, каже наш саговорник, јесу поједине спекулације да је могуће да Саудијска Арабија за десетак дана отпочне копнену борбу, због чега мора да напусти Јемен под сваку цену.

"Пошао сам са своје четворо деце. Жена је остала јер има стару мајку о којој хоће да се брине за време рата, па када се рат заврши, ја ћу је довести у Србију", каже Гегић.

Највећи проблем нашег саговорника тренутно су излазне визе за децу јер се они, иако им је мајка Јеменка, третирају као странци јер се у тој земљи држављанство добија по очевом пореклу.

"Moje уштеђевине су готове. Тренутно је толико скупо да ми треба више од 50 евра на дан да бих прехранио себе и децу. Моје три сестре ми тренутно помажу и не знам како да им захвалим", наводи Гегић.

Његова деца – најмлађе има годину дана, а најстарија ћерка седам и по година – свесна су ситуације и уплашена.

Гегић каже и да Милош Перишић, отправник послова у српској амбасади у Абу Дабију (прим. ред.), покушава да му помогне како би нашао опцију за евакуацију из ратом захваћеног Јемена.

Указује да није добро причати о детаљима о изласку из Јемена јер се, како каже, свака комуникација прислушкује, а његов пасош се налази код јеменске обавештајне службе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи