Читај ми!

Захарченко: Желим да проширим "Доњецку Републику"

Лидер проруски оријентисаних побуњеника у источној Украјини Александар Захарченко каже да мировни споразум из Минска неће успети, осим ако Кијев не призна независност територије коју држе побуњеници. Кијев поручује да зна које јединице руске војске се боре у Украјини.

Лидер проруски оријентисаних побуњеника у источној Украјини Александар Захарченко рекао је за Би-Би-Си да жели да прошири самопроглашену "Републику Доњецк" коју предводи, преноси Танјуг.

Захарченко сматра да украјинска влада не спроводи правилно споразум из Минска који је донет уз подршку западних земаља, јер "Украјина не жели да реши сва питања".

"Ако се сагласите да решите нешто, онда морате да делујете и кренете напред и да решавате све што је у то укључено", истакао је Захарченко.

Захарченко је оптужио власти у Кијеву да се припремају за рат.

"Према нашим информацијама, Кијев би могао врло брзо да поново испровоцира сукоб нападом на Доњецк или неки други град 'Народне Републике Доњецк'", рекао је Захарченко.

Украјинска влада тврди да, према споразуму из Минска, побуњени исток остаје део земље, док Захарченко инсистира да мора законски бити признат као независна територија.

Александар Захарченко је навео да је Украјина престала да плаћа здравствену заштиту, пензије и друга давања која спадају у обавезу државе према грађанима.

"Пошто они то не раде, де факто су нас признали", уверен је Захарченко.

Ове недеље, гранатирање се могло чути и у самом Доњецку, што значи да споразум из Минска није донео региону прави мир.

Обе стране су тврдиле да се придржавају прекида ватре, све до недавне ескалације борби близу Доњецка и Широкине.

Кијев зна које се јединице руске војске боре у Украјини

Шеф генералштаба украјинске војске Виктор Мујенко први пут је навео да се зна које јединице руске војске се боре на страни проруских побуњеника на истоку Украјине, преноси Бета

"Јединице руске војске још увек се налазе у Украјини, упркос мировном споразуму 'Минск 2' који је потписан у фебруару", рекао је Мујенко у интревјуу који је објављен на сајту украјинског министарства одбране.

Каже да располаже подацима о свим јединицама руске војске присутним у Украјини, о местима где су распоређене, као и да зна колико их има и како су наоружани.

Град Дебаљцев, стратешки значајно место, заузели су проруски побуњеници после жестоких сукоба са украјинском војском до којих је дошло после потписивања договора о примирју у Минску, уз посредство немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Франсоа Оланда и у присуству руског шефа државе Владимира Путина.

Кијев и Запад су у више наврата оптужили Русију да пружа помоћ проруским побуњеницима, на истоку Украјине, где је од почетка сукоба страдало више од 6.000 људи.

Русија такве оптужбе одбацује.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи