Читај ми!

Рохани: Ријад ће жњети мржњу посејану у Јемену

Ирански председник Хасан Рохани оштро је критиковао Саудијску Арабију за давање финансијске помоћи и оружја терористима у Сирији, Либану и Ираку и упозорио краљевску породицу у Ријаду да ће "жњети мржњу коју су посејали у Јемену".

Хасан Рохани је краљевској породици поручио да су засадили семе мржње на тим просторима и да ће видети одговор пре или касније, јавља Танјуг.

"Зашто бомбардовати невине, јеменски народ, које циљеве следите, хоће ли вам убијање деце донети моћ? Не бомбардујте децу, старце и жене у Јемену, напади на потлачене донеће срамоту за агресора", поручује Рохани.

У обраћању на војној паради у Техерану, које је преносила иранска државна телевизија, Рохани је рекао да убијање цивила у Јемену у ваздушним ударима коалиције под контролом Ријада неће донети моћ нити понос Саудијској Арабији, пренела је агенција АП.

Рохани је такође оптужио Саудијску Арабију да обезбеђује оружје и финансијска средства за терористичке група на Блиском истоку.

"Шта значи пружање финансијске помоћи и оружја терористима у Сирији, Либану и Ираку?", упитао је Рохани.

Иран подржава сиријског председника Башара ел Асада и ирачку владу у борби против сунитских екстремиста, укључујући џихадисте Исламске државе, али и побуњене Хуте у Јемену, мада негирају да им дају војну помоћ.

Истовремено, Техеран тврди да Саудијска Арабија и неколико других блискоисточних влада подржавају ИС.

У међувремену, кинески председник Сји Ђинпинг je, у телефонском разговору са саудијским краљем Саламаном, напоменуо да треба убрзати напоре у тражењу политичког решење за Јемен.

"Ситуација у Јемену се тиче сигурности и стабилности на Блиском истоку, посебно области Персијског залива и треба убрзати напоре на политичком процесу решења питања Јемена", рекао је Сји, преноси Ројтерс.

Додао је да је Кина спремна да остане у блиском контакту и да координара са свим странама, како би заједнички "извршиле притисак за доношење одговарајуће резолуције у најранијој фази јеменске кризе".

Како наводи кинеско Министарство спољних послова, краљ Салман је кинеском председнику поручио да је Саудијска Арабија спремна да уложи напоре да се у Јемен што пре врати мир и стабилност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи