Читај ми!

Аустралија, тинејџери планирали терористички напад

Петоро аустралијских тинејџера ухапшено је у Мелбурну, пошто су осумњичени да су по угледу на Исламску државу планирали терористички напад у Аустралији, потврдио је аустралијски премијер Тони Абот.

Аустралијски премијер Тони Абот каже да је приведено пет младића старости 18 и 19 година у акцији у којој је учествовало више од 200 полицајаца, преноси Танјуг

"Било је низ рација у градском делу Мелбурна. Ухапшено је пет људи, двојица ће бити оптужена за припрему терористичког акта", рекао је Абот новинарима, пренела је агенција Ројтерс.

Виши аустралијски полицијски званичници рекли су да су нашли хладно оружје, укључујући мач и нож у рацији и да су уверени да је претња постојала.

"У овој фази немамо информације да је било планирано одсецање глава, али било је обавештања и о нападу на полицију. Неки докази које смо прикупили са неколико места и неке друге информације које смо имали, наводе нас да верујемо да су у овом посебном случају били инспирисани Исламском државом", рекао је први човек Аустралијске федералне полиције Нејл Гагхан.

Према првим резултатима истраге, петорица осумњичених намеравали су да изврше терористички напад 25. априла приликом обележавања Дана Анзак, Националног дана сећања на Аустралијанце који су погинули у Првом светском рату.

Потенцијална мета осумњичених били су припадници полиције.

Аустралијска влада је подигла ниво упозорења на тероризам као одговор на претњи "изнутра" од присталица џихадиста у Аустралији. 

Аустралија је међу државама које се потенцијално налазе на мети терориста. Најмање 110 Аустралијанца отишло је у Ирак и Сирију, како би се придружили исламским екстремистима.

Један човек иранског порекла у децембру прошле године заробио је 18 људи у једном кафеу у Сиднеју и натерао их да развију заставу Исламске државе.

У полицијској акцији убијен је отмичар, као и два таоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи