Читај ми!

Мураками: Јапан треба да се извињава због прошлости

Јапански писац Харуки Мураками оценио је да Јапан нема другог избора него да настави да се извињава због своје милитаристичке прошлости, сматрајући да је то једини начин да се смире напетости између Токија и његових азијских суседа.

Јапански писац Харуки Мураками је у интервјуу за агенцију Кјодо оценио да је прилично тачно да је Јапан заузео друге земље за време рата и да за то треба да се покаје, преноси Бета.

"Питање историјског разумевања је од великог значаја и верујем да Јапан треба да изрази жаљење, то је једино што може да уради", рекао је Мураками и додао да "нема срамоте у извињењу".

Иако не воли да говори за медије и често поставља као услов да хоће да говори искључиво о свом раду и књижевности, Мураками је слично нешто рекао пре извесног времена у за Франс прес.

Најпознатији савремени јапански писац више пута је замерио својој земљи што занемарује своју одговорност као агресор за време Другог светског рата.

Изјаве најпопуларнијег али такође и најдискретнијег јапанског савременог писца долазе у тренутку када азијски суседи Јапана с пажњом чекају какву ће изјаву конзервативни јапански премијер Шинзо Абе дати поводом 70-годишњице окончања Другог светског рата.

У свету се поставља питање да ли ће Абе, за кога се сматра да је склон ревизији јапанске кривице у Другом светском рату, упутити извињење слично оном које су пре њега упутили други јапански званичници у саопштењу које је најавио за 15. август ове године, на 70-годишњицу завршетка рата.

Јапан још има бројне спорове са својим суседима, Кином, Јужном Корејом, Русијом везане за рат на Пацифику и његове последице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи