Читај ми!

Асад: Турска одговорна за пад Идлиба

Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је да је турска војна и логистичка подршка била главни фактор који је помогао побуњеницима да заузму северозападни град Идлиб, који је до прошлог месеца био под владином контролом.

Идлиб, који се налази близу границе са Турском, јесте други главни град провинције који је пао у руке побуњеницима током цивилног рата у протекле четири године. Њега је заузимала и алијанса исламистичких група, која укључује Ал Каиду и Нусра фронт, преноси Танјуг.

"Сваки рат слаби било коју армију, без обзира на то колико је она јака и модерна", казао је Асад за шведски Експресен, а преноси Ројтерс.

Сиријски председник је навео да је за пад Идлиба, поред огромне турске војне и логистичке подршке, била значајна и финансијска подршка Саудијске Арабије побуњеницима.

Портпарол турског Министарства иностраних послова Тању Биглиц рекао је за Ројтерс да није истина да је Турска учествовала у офанзиви на Идлиб и да наводе сиријских власти не треба узимати озбиљно.

Процењује се да је у сиријском сукобу погинуло више од 220.000 људи. Асад је изгубио контролу над већим делом севера и истока, док је покушавао да ојача своју контролу над већином становништва у централном и западном делу земље, уз помоћ савезника – Ирана и либанског Хезболаха.

Изасланик УН за Сирију Стефан де Мистура планира да од следећег месеца заинтересованим странама понуди нову рунду мировних преговора, који не успевају откако је избио рат.

Асад је објаснио да се сиријска криза искомпликовала због стране интервенције. Он је рекао да је Мистура био свестан да неће постићи напредак ако не успе да убеди земље, непријатељски расположене према сиријској влади, да престану да подржавају терористе.

САД желе да Асад оде са власти и избегавају партнерство са њим у борби против Исламске државе, која држи велике делове Сирије.

У низу интервјуа за западне медије, Асад је више пута поновио да џихадистичке групе представљају претњу за западне земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи