Читај ми!

"Ноћни вукови" провокација за Чешку

Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек означио је као провокацију планирани пролазак "ноћних вукова" крајем априла и почетком маја од Москве до Берлина између осталог и преко Чешке, у част победе Црвене армије у Другом светском рату.

Чешка, као ни Пољска, где је најава конвоја руских мотоциклиста изазвала праву буру и апеле дела политичара да се "ноћни вукови" не пусте преко пољских граница, не планирају да вожњу унапред забране, јавља Бета.

"Пролазак руских мотоциклиста званих 'ноћни вукови' доживљавам као провокацију. Мораћемо пре свега да пазимо да у проласку поштују наше законе", поручио је Заоралек на Твитеру.

Исто ће, према ранијој најави шефа пољске дипломатије Гжегожа Схетине, поступити и Пољска. Пољски министар је поручио медијима да не наседају на провокацију и да смире медијску хистерију око руских мотоциклиста у Пољској.

Део пољских мотоциклиста, пре свега из тзв. Клуба катинске вожње, који сваке године организује пролазак преко Белорусије до Русије и Катинске шуме и Смоленска да ода пошту хиљадама Пољака, војних заробљеника које је 1940. године стрељала совјетска тајна служба НКВД, због контроверзи и могућих напада на конвој најавили су да ће се и они придружити као пратња руским мотоциклистима да их заштите.

"Сви мотоциклисти су браћа", рекао је пољским медијима Виктор Венгжин, који организује катинску и друге патриотске вожње и мотоциклистичке обиласке гробова пољских војника у свету.

Већина "ноћних вукова" који учествују у почасној вожњи црвеноармејцима по траси дугој 6.000 километара добила је шенгенске визе, а њихов вођа Александар Залдастанов рекао је пољском радију да размишља да због евентуалних проблема и напада на путу пође и он, иако је желео да 70. годишњицу краја Другог светског рата прослави у Москви.

"Из Русије ће кренути група од неколико десетина мотоциклиста, а путем ће им се придружити постепено мотоциклисти из Белорусије, Пољске и Чешке", рекао је Залдастанов.

Вођа "ноћних вукова" је један од оснивача покрета Анти-Мајдан у Русији након избијања сукоба у Украјини, а тај најстарији руски мотоциклистички клуб има симпатије Кремља.

Руски опозициони медији означавају их, међутим, за радикалне националисте који агресивно пропагирају православље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи