Економист: Балкански "пси рата" на фронтовима широм света

Пошто је на Балкану завладао мир, борци из тог региона сада ратују у сукобима широм света, од Азовског мора па све до Сирије, пише британски "Економист".

Њихове владе су толико забринуте због тог тренда да су увеле законе који забрањују учешће у ратовима у иностранству, а безбедносне службе тих земаља сарађују са страним службама како би надзирали домаће борце у иностраним ратовима, наводи британски лист, уз напомену да је број тих бораца релативно мали, али је Балкан прилично добро заступљен на страним бојним пољима, преноси Танјуг.

Православни Срби су се тако придружили проруским снагама на истоку Украјине, док се Хрвати, који су католичке вере, у истом сукобу боре на страних украјинских снага. Истовремено се муслимани из Албаније, Босне и из Санџака боре у Ираку и Сирији, наводи Економист.

Сви они постављају поруке на интернету и поздрављају једни друге, додаје часопис, наводећи пример да су прошлог месеца двојица Хрвата поставила видео снимак на Јутјубу у којем поручују својим српским "пријатељима": "Видимо се ускоро!"

За Србе и Хрвате сукоб на истоку Украјине представља репризу оружаног сукоба који се одиграо на простору бивше Југославије деведесетих година прошлог века, као и авантуру, наводи британски лист.

Недавно је међу Србима на истоку Украјине дошло и до интерног сукоба, па су тако бившег портпарола српског Министарства унутрашњих послова Радомира Почучу заробили његови сопствени саборци и понизили га сликама на Фејсбуку на којима је приказан везан, са повезом на очима, и мотом "Српска част" на мајици.

Како напомиње Економист, многи од тих Срба су повезани са малим унтранационалистичким групама.

"Они презиру своју владу, мрзе Европску унију и противе се уласку у НАТО. Верују да воде хришћанску борбу. У томе су слични Хрватима који су се прикључили Украјинском Батаљону Азов познатом по неонацистичким симболима у коме се боре екстремно десничарски добровољци из целе Европе", наводи се у тексту.

Опет Срби против Хрвата  

Економист пише да страни борци у Украјини имају велики публицитет али да их, према речима пољског истраживача Каспера Рекавека, заправо нема много.

Процењује да је око 300 бораца пришло свакој од страна. Срби, којих има стотинак су и најбројниха група. Хрвата има око 25 што их чини трећом по величини групом на украјинској страни.

У Сирији и Ираку бораца са Балкана има много више и на том ратишту су најзаступљенији косовски Албанци, пише Економист позивајући се на процену Шпенда Курсанија, аутора извештаја о борцима са Косова.

Курсани је идентификовао је 232 косовска Албанца који се тамо боре, наводи лист.
Поред тога на ратишту има 330 Босанаца, 90 Албанаца, 70 Срба и 12 Македонаца.

Лидер албанског контингента у Исламској држави Љавдрим Мухаџери је опседнут својим рејтингом на друштвеним мрежама, па је снимио видео у коме се види како одрубљује главу једном ирачком заробљенику, каже Курсани.

Када се број џихадиста рачуна процентуално по броју становника те земље, Косово је на врху листе од 22 земаља, Босна је друга а Албанија четврта.

По Курсанију, већина косовских Албанаца који се боре у Сирији су из сеоским подруцја и нижег образовања а готово две петине имају криминални досије.
За тридесет четворицу се зна да су погинули.

Насупрот раширеном веровању да је за њихов одлазак на ратишта крив утицај Саудијске Арабије, Курсани је утврдио да их мотивише идеологија Такфири која потиче из Египта, а однедавно се шири Косовом преко албанских имама из Македоније, наводи лист.

Већина бораца ће по повратку са ратишта бити суочена са хапшењем, изузев у Хрватској где учествовање у страним ратовима није забрањено.Балканске владе не желе да екстремни националисти или насилни исламисти праве проблеме у њиховим земљам, напомиње Економист.

"Пада у очи међутим да већину бораца са Балкана, када се религија остави по страни повезује једна ствар - а то је противљење либерализму", закључује Економист.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи