Читај ми!

Бивши шеф ММФ-а ухапшен у Мадриду

Родриго Рато, бивши први човек Међународног монетарног фонда, ухапшен је у Мадриду под сумњом да је умешан у прање новца и пореске преваре, пише мадридски "Ел паис".

Родриго Рато, који је својевремено био шпански министар финансија, ухапшен је у мадридском насељу Саламанка и пред масом знатижељника и новинара одведен у полицијску станицу.

Полиција је више од три сата претраживала стан и канцеларије бившег шпанског министра привреде и директора ММФ-а у Мадриду, након чега је из његове куће изнела неколико кутија и компјутера.

Спорна су 6,2 милиона евра које је бивши директор ММФ-а подигао из банке Лазард, пре четири године. Терети се и за злоупотребу кредитних картица за личне трошкове и преваре, у време док је био председник Банкије, посрнуле шпанске банке коју је држава спасавала новцем пореских обвезника. 

"На жалост, имамо Владу која није за пример. Тражили смо да о томе расправља и парламент", каже Педро Санчес из Социјалистичке радничке партије.

Вест о хапшењу бившег директора ММФ-а посебно је одјекнула у Аргентини у коју је Рато често навраћао док је био на челу Фонда. 

"Исти онај који је долазио да нам говори како да управљамо нашом економијом притворен је због прања новца. Чак је имао смелости да говори о корупцији у аргентинској политици", истиче председница Аргентине Кристина Фернандес. 

Финансијски аналитичар Мајкл Хјусон сматра да је кредибилитет ММФ-а већ нарушени и да ће овај случај нанети штету премијеру Рахоју.

"Имали су прилично лошу процену за Грчку, тако да ће овај случај нанети много већу политичку штету шпанском премијеру Рахоју него ММФ-у", сматра финансијски аналитичар Мајкл Хјусон.

Рато је дуго био близак сарадник премијера Маријана Рахоја, коме би овај скандал могао да нанесе озбиљну политичку штету пред овогодишње локалне и парламентарне изборе.

На челу ММФ-а, Рато је био од 2004. до 2007. године, а наследио га је Доминик Строс-Кан. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи