Читај ми!

Дачић у јуну у Украјини

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Србије Ивица Дачић посетиће Украјину у јуну, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Ивица Дачић је посету уговорио у разговору са украјинским министром спољних послова Павлом Климкином данас у Хагу, где учествује на Глобалној конференцији о сајбер простору, преноси Бета.

"Имајући у виду да је тема Украјине нажалост једна од главних тема са којом се суочавамо као председавајући ОЕБС-у, они високо цене допринос који Србија, као председавајућа, пружа. Ми ћемо наставити да водимо рачуна да на веома избалансиран начин председавамо ОЕБС-у", изјавио је Дачић.

У разговору двојице министара позитивно је оцењен развој билатералних односа две државе, као и разговор премијера Србије Александра Вучића са украјинским председником Петром Порошенком.

Председавајући ОЕБС-а је истакао да има задатак да припреми "други сет мера за изграђивање међународног поверења", који треба да буде усвојен у децембру, и додао да се Србија спрема за министарски састанак у Београду.

Шеф српске дипломатије је данас имао и састанке с министрима спољних послова Холандије, Бангладеша, Украјине, Аустралије и Јужне Кореје.

Министар Дачић рекао је да очекује да министарка спољних послова Аустралије дође на министарски савет у Београд, пише у саопштењу.

Позив на повлачење оружја с истока Украјине

Шефови дипломатија Швајцарске и Србије, као председавајуће ОЕБС-а, Дидије Буркхалтер и Ивица Дачић, позвали су на повлачење свог наоружања с прве линије фронта у источној Украјини, јавили су швајцарски медији.

То повлачење се не односи само на тешко, већ и на лако наоружање, рекли су Дачић и Буркхалтер који заједно с немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером чине "тројку" ОЕБС-а.

"У ширем смислу, Буркхалтер и Дачић су позвали све стране у сукобу да избегну прибегавање оружју", изјавио је портпарол швајцарског Министарства иностраних послова Жан-Марк Кревоазје.

Дачић и Буркхалтер, који су разговарали у Хагу, затражили су од сукобљених страна да омогуће приступ посматрачима ОЕБС-а на свим "неопходним и могућим" местима.

Двојица министара су додала да радне групе предвиђене мировним споразумом из Минска, треба брзо да буду успостављене како би се "спречило подривање мировног процеса".

Те радне групе ће бити задужене за безбедност, политички процес, хуманитарна и привредна питања у конфликтној зони у Украјини.

Дачић, Буркхалтер и Штајнмајер требало би крајем априла да у Београду разговарају о украјинској кризи, додао је Кревоазје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи