Читај ми!

Италија тражи помоћ због навале миграната

Италија је затражила више помоћи за спасавање миграната који ризикују живот да пређу Средоземно море и затражила јасан одговор од Европске уније на питање где избеглице треба да буду послате.

Након суботње трагедије када се најмање 400 миграната утопило у покушају да из Либије стигну до обала Италије, министар спољних послова Италије Паоло Ђентилони је рекао да његова земља сноси скоро све трошкове патролирања и спасавања у Средоземном мору, преноси Танјуг.

"Деведесет одсто трошкова тих операција пада на наша леђа, и ми до сада нисмо добили адекватан одговор Европске уније", рекао је Ђентилони за италијански дневни лист Коријере дела сера, додајући да само ЕУ троши три милиона евра дневно за своју операцију надзирања "Тритон".

"Поред тога, остаје тешко питање, а то је где послати људе које спасемо из мора - можда у најближу луку. Или у земљу одакле су дошли бродом? На та питања ЕУ треба јасно да одговори", прецизирао је Ђентилони.

Организација Амнести интернешнел сматра да за кризу миграната велики део одговорности сноси Брисел.

"Тражећи окончање италијанске спасилачке операције 'Маре нострум' која је спасла 170.000 живота, и замењујући је мисијом надгледања 'Тритон', ЕУ је скинула са себе одговорност и сада су угрожене хиљаде живота", рекао је у Паризу Жан-Франсоа Дибо задужен за расељена лица при овој организацији.

Ђентилони је рекао да ЕУ, ако хоће да заустави велики прилив миграната, мора да се позабави тиме одакле они долазе, а то су Сирија, рог Африке и централна Африка и додао да мигранти, због недостатка контроле, на лак начин бродовима полазе из либијских лука, одакле креће већина пловила ка Италији са мигрантима.

Шеф италијанске дипломатије сматра да у све то треба да се укључи либијска влада, а то желе и Уједињене нације.

Упозорава на ризик да би напредовање Исламске државе у Либији могло да доведе до таласа миграната, што отвара могућност драстичнијих међународних акција, међу којима су помоћ коалицији која се бори против ИС, акције против шверца људи и више сарадње са земљама у региону тако да би избеглице могле да буду примљене и у суседним земљама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи