Читај ми!

Иран: Џихадисти би могли да допру до Европе

Западне земље настоје да употребе потенцијал терористичких група како би компензовале своје војне поразе, рекао је у Москви ирански министар одбране Хосеин Дехган, на Конференцији о међународној безбедности.

Хосеин Дехган је упозорио да може доћи до рата у централној Азији и на Кваказу уколико одређене земље наставе да подржавају ИС и друге терористичке групе, спроводе специјалну обуку и логистичко планирање са циљем да пошаљу милитанте до централне Азије, Кавказа, Индије, а затим и до западне Кине и Европе, преноси Танјуг.

Према његовим речима, поред Талибана и Ал Каиде, развија се и ситуација са ИС.

"Нова америчка стратегија и намерне акције једног броја земаља у регину показују да је на делу програм употребе потенцијала терористичких група да би се створила политичка равнотежа по питањима безбедности и пореметила геополитичка ситуација региона", рекао је Дехган.

Ирански министар одбране је оценио да Саудијска Арабија "неће постићи своје нелегитимне циљеве" у Јемену.

Ријад, после добијања зеленог светла од САД и Израела за отпочињање операција у Јемену, не само да неће достићи те циљеве, већ ће створити услове за сопствени колапс, сматра Дехган и додаје да ће Саудијска Арабија доживети судбину Ирака, под Садамом Хусеином, преносе агенције.

Дехган је изразио наду да ће његова земља и шест великих сила доћи до финалног споразума о иранском нуклеарном програму.

Прелиминарни договор је постигнут и стране имају рок до краја јуна да израде техничке детаље споразума, којим ће Иран смањити свој нуклеарни програм и заузврат добити укидање санкција.

Запад и Израел сумњају да ће Иран развијати нуклеарно наоружање, али министар је поновио да је његов програм искључиво цивилни.

"Ове оптужбе против Ирана су апсурдне. Настављамо нашу сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију и верујем да ће нам помоћи да направимо и свеобухватан споразум", закључио је Дехган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи