Читај ми!

Путин: САД чека судбина СССР-а

Руски председник Владимир Путин је у емисији "Директна линија" рекао да санкције против његове земље неће скоро бити укинуте зато што геополитички партнери Русије "желе да омету њен развој". Истакао је да Русија нема империјалистичке амбиције али да ће штитити интересе својих грађана и да ће јачати одбрамбену способност. Такође је упозорио САД да не третирају Русију као инфериорног партнера.

На питање да ли би санкције могле да остану на снази више деценија, Путин је рекао да "Русија није Иран", пренели су руски медији.

Путин је истакао да ће санкције приморати Русију да модернизује своју индустрију и пољопривредни сектор, тако да нема потребе да се чека да оне буду укинуте.

Коментаришући тренутну геополитичку и економску ситуацију у којој се налази Русија, Путин је поручио да Русија мора да искористи ту ситуацију у своју корист.

Истиче да испорука руског ракетног система С-300 апсолутно не представља претњу за Израел.

"То је одбрамбено оружје", рекао је Путин у директном телевизијском програму одговарајући на питања грађана, преноси Танјуг.

Путин је у понедељак потписао указ о укидању забране испоруке тог оружја Ирану. 

Одговарајући на питање грађана о својим односима са украјинским председником Петром Порошенком, Путин је истакао да руски војници не ратују у Украјини, а да се Русија у међународним односима не руководи симпатијама, него интересима земље.

"Не можемо да бирамо партнере. У нашем послу не можемо да се руководимо тиме да ли некога волимо или не, него интересима земље", рекао је Путин, додајући да не прави разлику између руског и украјинског народа.

Путин је истакао да је Русија заинтересована да економија Украјине изађе из кризе, јер жели благостање на својим границама.

Каже да од руководства Украјине очекује равноправан третман, као и поштовање мировног споразума из Минска.

Додаје да није истина да му је Порошенко током преговора у Минску понудио да преузме Донбас и објашњава да Русија нема империјалистичке амбиције али да ће штитити интересе својих грађана у земљама Заједнице независних држава и да ће јачати своју одбрамбену способност.

"Развијамо односе у оквиру Евроазијског економског савеза с нашим суседима Казахстаном и Белорусијом и смисао тог уједињавања није у томе да их привучемо себи, већ да људи који живе у овим државама живе боље и да границе буду отворене. Тако се развијају односи и са Јерменијом и сада с Киргизијом", рекао је Путин.

Одговарајући на питања о обнављању односа са Западом, Путин је рекао да их Русија није сама покварила.

"Ми се увек залажемо за нормалне односе са свим државама, како на Истоку, тако и на Западу. Најважнији услов за обнављање нормалних односа је поштовање Русије и њених интереса", истакао је руски председник.

Говорећи о Сједињеним Америчким Државама, Путин је упозорио Вашингтон да не би требало да третира Русију као инфериорног партнера.

"САД нису потребни савезници, него вазали. Русија не види себе у таквом систему односа", рекао је Путин и додао да је руководство СССР-а после Другог светског рата помоћу силе наметало свој модел земљама Источне Европе.

"То треба признати", рекао је Путин истичући да то сада чине САД, због чега их чека иста судбина као и СССР.

Руски председник Владимир Путин рекао је да су западне земље хвалиле бившег председника Русије Бориса Јељцина све док није изнео свој став према бившој Југославији.

"Русија се током 1990-их потпуно отворила очекујући и од других да ће се према њој тако односити. Запад је најпре аплаудирао Јељцину, а када је изнео став Русије према Југославији, пустили су псе на њега. Чим смо проговорили о себи и својим интересима, одмах су нас дочекале жестоке реакције. Али нећемо да се дуримо и љутимо због тога", навео је Путин.

Путин је истакао да је Москва спремна на сарадњу, јер Русија жели да сарађује а не да буде изолована и елиминисана, без обзира на то што је став неких западних држава другачији.

Најупечатљивији саговорник руског председника Владимира Путина у првих сат времена телевизијске емисије Директна линија је британски фармер по имену Џон.

Пољопривредник кога је водитељ емисије представио као "једног обичног Руса, Џона", пожалио се Путину на стање руске пољопривреде и упитао га да ли верује у статистику коју показује.

Руски председник је на то одговорио да верује бројкама и да је статистика чешће поуздана него што није.

Џон, који у Русији живи од 1992. године, а држављанин те земље је од 1997, пожалио се Путину на цену по којој дистрибутери откупљују млеко, а коју одређује држава, и рекао да је та цена превише ниска да би његова фарма могла да буде профитабилна.

Путин је изјавио да је руска влада свесна проблема на терену и обећао да ће увести додатне субвенције за руске пољопривреднике.

Руски председник каже да поштује избор лидера земаља који су одлучили да не учествују у свечаностима поводом Дана победе 9. маја у Москви, наглашавајући да је немогуће изједначавати нацизам и стаљинизам.

"Недолазак је избор сваког појединачног политичара и земље коју представља. Неко не жели да дође, неком не дозвољава 'вашингтонски одбор'. Не бих никога да увредим. За некога би то могло да буде срамотно, али нека сами одлуче", рекао је Путин у четворочасовном телевизијском обраћању током којег је одговарао на питања грађана.

Путин је истакао да су увек добродошли сви представници држава који одлуче да дођу у Русију и да покажу поштовање према жртвама нацизма, а да ће прослава Дана победе бити посвећена пре свих грађанима Русије.

Путин је оценио да је немогуће изједначити нацизам и стаљинизам, без обзира на то што је стаљинизам био репресиван и "ружан систем", али му није био циљ унишење читавих народа.

"Немогуће је изједначити нацизам и стаљинизам због тога што су нацисти директно, отворено и јавно прогласили једним од циљева своје политике истребљење Јервеја, Рома и Словена. Покушај да се изједначе је без основа", рекао је Путин, напомињући да не треба мешати патриотизам са ксенофобијом.

Владимир Путин је 13. пут учествовао у емисији Директна линија, где је уживо одговарао на питања грађана Русије на разне теме, а програм су заједнички организовала два државна телевизијска канала – Канал 1 и ВГТРК.

Пре почетка емисије, грађани су посредством телефона, СМС порука, мејлова и видео-порука упутили Путину око 2,5 милиона питања, што је далеко више него прошле године, објавио је канал Росија 24.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи