Читај ми!

Соботка сагласан да Земан путује у Москву

Чешки премијер Бохуслав Соботка рекао да министри владајућих социјалдемократа неће блокирати пут председника Милоша Земана у Москву на војну параду 9. маја. Учешће Земана на паради не доводи у питање јединствени став ЕУ према кризи у Украјини, истиче Соботка.

Потребно је да се ода пошта совјетским војницима који су положили животе да ослободе Чехословачку крајем Другог светског рата, рекао је Соботка после сусрета са Земаном, преноси Бета.

Премијер се састао с председником пред вечерашњу седницу владе на којој министри треба да одлуче да ли ће Земану суфинансирати пут у Москву на велику војну параду којом Русија жели да прослави 70. годишњицу победе у Другом светском рату.

"Социјалдемократски министри у влади не желе да блокирају председнику пут у Москву. На посету треба гледати у контексту 70. годишњице ослобођења Чехословачке, а неспорна је чињеница да је већи део њене територије ослободила Црвена армија. Погинуло је тада преко 100.000 војника и палим војницима треба одати пошту", рекао је новинарима премијер.

Соботка је нагласио да Земанова посета Москви не мења нимало критички став Чешке према понашању Русије према Украјини, нити учешће Земана на паради доводи у питање јединствени став Европске уније према кризи у Украјини.

До сада се у историји самосталне Чешке није десило да влада одбија да сноси своју половину трошкова иностране посете шефа државе, а аналитичари не очекују да би вечерашња седница могла да буде преседан.

Најмањи партнер у влади, Хришћанска демократска унија – Чешка народна странка најавила је прво да ће блокирати новац за Земанов пут у Москву, али касније је њен лидер, вицепремијер Павел Бјелобрадек попустио рекавши да гласови његових министара зависе од програма и тога да ли ће Земан посматрати војну параду на Црвеном тргу.

Лидер Алијансе незадовољних грађана, другог партнера у влади, министар финансија Андреј Бабиш, изјавио је да је Земан требало да одабере другачији начин да ода пошту палим совјетским војницима.

"Мислим да имамо председника који је на своју руку и да ће урадити оно што жели, без обзира на то како ћемо гласати. Али мислим да тај пут није добар. Ако је желео да ода пошту руским војницима, требало је да одабере другу прилику", рекао је Бабиш.

Премијер Соботка разговарао је са Земаном и о његовом бојкоту америчког амбасадора у Прагу због тога што је амбасадор упозорио у изјави чешкој телевизији да неће бити добар симбол да Земан у Москви на паради буде једини шеф државе чланице Европске уније, иако, наравно, није на њему нити били којој земљи да говори чешком председнику шта да ради.

"Дотакли смо кратко и ту тему. Изнео сам своје мишљење, Земан је изнео своје и задржали смо своје различите ставове", рекао је Соботка новинарима. 

Соботка је одмах после спора поводом интервјуа Земана за Парламентњи листи у недељу упозорио Земана да би шеф државе требало да се понаша професионално и одговорно, а да је изјава председника да су амбасадору убудуће затворена врата председничког замка Храдчани непримерена ономе шта је амбасадор рекао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи