Читај ми!

Шеф ЦИА пред пакистанским судом

Бившем шефу станице америчке Централне обавештајне агенције у Исламабаду треба да буде суђено за убиство и вођење рата против Пакистана, одлучио је пакистански суд.

Врховни суд у Исламабаду наложио је у уторак да се против Џонатана Бенкса подигне кривична оптужница због напада беспилотним летелицама у децембру 2009. у којем су погинуле најмање три особе, наводи Бета. 

Оптужница, по одлуци суда, треба да буде подигнута и против бившег адвоката ЦИА Џона Ризоа, који је дао правну дозволу за нападе, пренео је Гардијан.

Становник Северног Вазиристана, Карим Кан који тврди да су у нападу убијени његов брат и син, претио је да ће тужити ЦИА, после чега је Бенкс био приморан да се врати у САД. Случај је изазвао многе спекулације како су Кан и његов адвокат могли да знају идентитет шефа ЦИА станице.

Бенкс тренутно ради у обавештајном одељењу америчке војске, а шансе да он и адвокат Ризо дођу на суђење у Пакистан су веома мале.

Не постоји много поузданих информација о нападу за који је Бенкс оптужен. ЦИА никада не коментарише програм беспилотних летелица, а независним истражитељима је отежан рад у Северном Вазиристану, који је годинама био под контролом побуњеника.

Медији су тада писали да је мета напада био тадашњи командант талибана у тој области Хаџи Омар, што је Кан увек негирао.

САД су претходних година проредиле нападе беспилотним летелицама, које су пакистанске власти оштро критиковале, а односи Вашингтона и Исламабада су много бољи него што су били 2009.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи