Читај ми!

Украјински дуг Русији угрожава помоћ ММФ-а

Дуг од три милијарде који Украјина треба да плати Русији могао би да угрози четворогодишњи пакет помоћи ММФ-а, вредан више милијарди долара.

Портпарол Међународног монетарног фонда Вилијам Мари рекао је да ће тај дуг, уколико је званично државни, прекршити услове за пружање финансијске помоћи Украјини, јавља Раша тудеј.

Украјински дуг обухвата три милијарде долаза у обвезницама, које је Русија у децембру 2013. године позајмила претходној влади у Кијеву.

Правила ММФ-а кажу да помоћ не може бити упућена земљи која има државни дуг.

"Имамо политику нулте толеранције", рекао је Мари на јучерашњој конференцији за новинаре.

Истакао је и да би дуг који Украјина има према Русији требало да се сматра државним дугом.

"Ако се не варам, три милијарде еврообвезница долазе из руског Фонда сувереног благостања, тако да је то званични дуг", образложио је Мари.

Ипак, додао је да ММФ још увек није донео јединствени став о томе да ли дуг према Русији угрожава пакет помоћи те међународне институције.

Ако Русија одбије могућност за репрограмирање дуга, Украјина ће се суочити са великим проблемом и на тај начин довести и ММФ у незгодну ситуацију.

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао је да се дуг који Украјина има сматра званичним.

"Русија се дефинитивно понаша као званични поверилац у овом случају", рекао је Силуанов.

Додао је да Русија није спремна да репрограмира украјински дуг, јер је и сама у тешкој ситуацији.

Коментаришући могућност отплате кроз Париски клуб кредитора, Силуанов је рекао да Русија није добила званичну информацију о томе шта се о украјинском дугу говорило у клубу.

ММФ је у марту одобрио 17,5 милијарди помоћи Украјини, као део четворогодишњег програма помоћи у замену за економске, буџетске и финансијске реформе. Првих пет милијарди је већ исплаћено.

Постоје два начина да се украјинска влада извуче из ове ситуације: или да о свом дугу са Русијом преговара преко Париског клуба кредитора, или да дуг препусти неком другом на секундарном тржишту, како више не би дуговала Русији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи