Читај ми!

Председник Јемена напустио палату у Адену

Јеменски председник Абед Рабо Мансур Хади напустио је своју палату у Адену и отишао на непознату локацију, пошто су се шиитски побуњеници приближили његовом седишту.

Абед Рабо Мансур Хади је палату напустио неколико сати након што су побуњеници Хути на својој телевизијској станици објавили да су освојили највећу ваздухопловну базу у земљи Ел Анад, рекли су неименовани званичници, преноси Бета.

У бази, за коју побуњеници тврде да су је освојили, биле су стациониране америчке и европске снаге које су саветовале Јемен у његовој борби против екстремиста Ал Каиде.

Американци и Европљани напустили су базу пре неколико дана, пошто су борци Ал Каиде освојили оближњи град.

Та база се налази само 60 километара од Адена, лучког града на југу земље у којем је Хади успоставио привремену престоницу, после напуштања главног града Сане, која је у побуњеничким рукама од септембра.

Очевици су рекли да су видели конвој председничких возила како напушта Хадијеву палату на врху једног брда у Адену, која гледа на Арабијско море. Војници одани Хадију нису коментарисали ове наводе.

Агенција АП наводи да напредовање Хута у Јемену прети да увуче ту најсиромашнију арапску земљу у грађански рат, који би могао да се прошири и на његове суседе.

Хади је већ тражио од УН да наложе страну војну интервенцију у земљи.

Војни званичници Јемена навели су да су се паравојске и војне јединице лојалне Хадију "распале", што је убрзало напредовање побуњеника. Додали су да се побуњеници боре против Хадијевих снага на пет различитих фронтова.

Портпарол Хута Мухамед Абдел Салам рекао је да њихове снаге немају намеру да "окупирају" југ земље.

"Оне ће бити у Адену за пар сати", рекао је Абдел Салам на побуњеничкој телевизији Ел Масирах.

Додао је да су освојену базу Ел Анад опљачкали и борци Ал Каиде и војници одани Хадију, који су се за њу борили сатима.

Та база је била кључна за америчку кампању беспилотним летелицама против Ал Каиде на Арабијском полуострву, коју САД сматрају најопаснијим огранком те терористичке групе.

Американци и Европљани такође су Јемену помагали логистички у његовој борби против екстремиста, међутим, како се ширио хаос у земљи, тако је опадао интензитет операција међународних снага.

Америчка Централна обавештајна агенција саопштила је, међутим, да ће наставити са нападима дроновима у Јемену, али ће их бити много мање него до сада. ЦИА је додала и да је сада знатно мања, ако није и скроз нестала, њена могућност за прикупљање обавештајних података на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи