Читај ми!

Извучена прва тела настрадалих у паду авиона

Настављена претрага терена после пада путничког авиона компаније "Џерманвингс" у јужним Француским Алпима. Извучена прва тела настрадалих. Према нановијим доказима истраге, пад летeлице је трајао 18, а не осам минута, како се првобитно веровало. Пронађена друга црна кутија. Међу страдалима и две особе из БиХ.

01.33 - Један од пилота авиона је изашао из кабине и није могао да се врати, пише Њујорк тајмс цитирајући снимак разговора из пилотске кабине. 

23.10 - Извучена су прва тела настрадалих у паду авиона, преноси Танјуг писање немачких медија.

18.20 - Истрага о паду авиона могла би да траје недељама или чак месецима, каже директор француске Агенције за безбедност у саобраћају, преноси АП. 

17.00 - Истражитељи саопштили да су успешно извукли снимке са уређаја за снимање гласа пилота, јавља Ројтерс.

16.40 - Међу страдалима у паду авиона су и бивши фудбалер бањалучког Борца Фехрет Смаилагић и његова супруга Емира, јављају медији у БиХ.

15.00 - Пронађена и друга црна кутија, која је тешко оштећена, јавља Раша тудеј

14.30 -  Немачка канцеларка Ангела Меркел, шпански премијер Маријано Рахој и француски председник Франсоа Оланд стигли су на место пада авиона.

У области где се срушио авион облачно је и температура је тек нешто изнад нуле. Хеликоптери надлећу широко подручје са расутим остацима "ербасовог" авиона, који је летео из Барселоне за Диселдорф, јавља АП, преноси Танјуг.

Званичници упозоравају да би операција могла да потраје данима у удаљеној планинској провалији између области Диња и Барселонета.

Према најновијим доказима који су се појавили у истрази, пад летелице је трајао 18, а не осам минута, како се првобитно веровало.

Француска министарка животне средине и саобраћаја Сеголен Роајал рекла је да је посада "ербаса А-320" престала да се јавља јуче у 10.30 док се авион налазио изнад Медитерана, да би убрзо потом, у 10.48, ударио у Алпе, пренео је британски лист Индипендент.

За тих 18 минута авион је постепено падао са висине од 28.000 стопа на мање од 2.000 стопа и за то време није послао никакав какав позив за помоћ.

Роајалова је истакла да је оно што се догодило у кокпиту авиона од кључног значаја.

Француски истражитељи саопштили су да су успели да извуку "употребљиве податке" из прве црне кутије авиона "ербас А320", а француски председник Франсоа Оланд да је пронађено кућиште друге црне кутије, али да је празно.

"Управо смо успели да извучемо употребљиве податке из уређаја за снимање гласа из кокпита", изјавио је први човек француске Агенције за безбедност у саобраћају (БЕА) Реми Жути, мислећи на црну кутију која снима разговоре пилота, пренео је АФП.

Оланд је рекао да је у случају друге црне кутије, уређаја који снима податке са лета, пронађено само њено кућиште, које је празно, без садржаја. Амерички медији су претходно известили, позивајући се на француске истражитеље, да је друга црна кутија пронађена, али да је тешко оштећена, пошто је меморијски чип на уређају за снимање података са лета авиона испао из свог положаја и није га могуће пронаћи.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, шпански премијер Маријано Рахој и француски председник Франсоа Оланд стигли су на место где се авион срушио.

Иако су званичници говорили да се не искључује ниједан узрок несреће, француски министар полиције Бернар Казнев каже да је мало вероватно да је реч о терористичком нападу.

Спекулације о узроцима несреће

Узроци несреће могли би бити познати тек када се анализира црна кутија, испита олупина авиона и дешифрују гласови из кабине, наводе немачки медији и преносе изводе из разговора пилота на интернету, да се несрећа догодила због губитка притиска у кабини, због чега је посада изгубила свест.

Експерт за питање лета Хајнрих Гросбонгарт указао је на то да се о узроцима ништа не зна и нагласио да то што је "Џерманвингс" јефтина компанија ништа не значи у конкретној ситуацији, јер "јефтино, ни у ком случају не значи несигурно".

Он је, као необичну, оценио чињеницу да је до пада једног авиона као што је А-320, дошло при лепом времену и у једној од најсигурнијих фаза лета.

Осим тога, ова несрећа подсећа, преносе медији, и на један догађај из новембра прошле године на лету Билбао–Минхен, који се скоро катастрофално завршио.

Тада је, наиме, на авиону "ербас А-321" дошло до смрзавања сензора који су, затим, емитовали погрешне податке о авиону, па је копјутер аутоматског пилота, "мислећи" да је авион превисоко у лету, покренуо стрмо спуштање.

Само захваљујући дугогодишњем искуству пилота, спречена је катастрофа, пошто је он, једноставно, искључио компјутер и тако поново преузео контролу над авионом, пише штампа.

У спекулацијама се поставља и питање сигурности авиона, који је, како је речено из вођства "Џерманвингса", рутински прегледан дан пре лета, а у лето 2013. године, "у складу са правилима", прошао и регуларну контролу.

Мезијер позвао медије да се уздрже од спекулација

У међувремену, немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер изјавио је данас да у овој фази истраге нема доказа да су "прљаве игре" биле укључене у пад авиона у јужној Француској и апеловао на медије да се уздрже од нагађања о узроцима несреће.

"Према најновијим информацијама, нема чврстих доказа да су несрећу намерно изазвала трећа лица", рекао је Мезијер на конференцији за новинаре у Берлину.

Ипак, званичници испитују све могуће узроке пада авиона "Џерманвигса", додао је немачки министар.

Авион "ербас А-320" немачке компаније "Џерманвингс", подружнице "Луфтханзе", срушио се мање од сат времена од слетања у Диселдорф пошто је неочекивано кренуо у брзо спуштање.

Нико од 144 путника и шест чланова посаде није преживео.

Званичници верују да је међу жртвама било 67 немачких држављана, укључујући 16 ђака који су се враћали кући, 45 путника са шпанским именима, као и држављана Аустралије, Турске, Данске, Холандије и Белгије.

Како је саопштило српско Министарство спољних послова, међу путницима и посадом није било држављана Србије. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи