Руски авиони поново близу британског ваздушног простора

Британски борбени авиони пресрели су два руска бомбардера која су се приближила ваздушном простору Велике Британије, саопштило је министарство одбране у Лондону.

Руски авиони су детектовани у среду изнад Ламанша, јужно од Енглеске, након чега су британски ловци типа "тајфун" узлетели из две базе, у Енглеској и Шкотској, преноси Танјуг.

"Авиони РАФ-а (Краљевске ваздухопловне снаге) отпратили су руске авионе све док нису нестали из области од интереса за Британију. Ни у једном тренутку руске војне летелице нису ушле у ваздушни простор Британије", наводи се у саопштењу британског министарства одбране.

НАТО је током прошле године извео више од 100 пресретања руских авиона, што је три пута више у односу на 2013. годину, и то у тренутку повећаних тензија између Запада и Москве због неслагања око кризе у Украјини, наводи Ројтерс.

Виши стручни сарадник Краљевског института за уједињене службе Елизабет Квинтана сматра да је овај последњи инцидент "ипак неуобичајен" и да би могао бити повезан са чињеницом да су британске власти ове седмице покренуле званичну истрагу о смрти бившег руског шпијуна Александра Литвињенка, некада жестоког критичара Кремља.

"Лет војне летелице у сувереном ваздушном простору друге земље или близу њега указује на незадовољство или, у најгорем случају, на агресију", рекла је Елизабет Квинтана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи