Горбачов: САД увлачи Русију у нови Хладни рат

Последњи совјетски лидер Михаил Горбачов оптужио је САД за увлачење Русије у нови Хладни рат и изразио страховање да би непријатељства могла ескалирати у оружани сукоб.

"САД нас је већ увукао у нови Хладни рат, покушавајући отворено да постигне свој главни циљ тријумфализам. Где ће нас све то одвести? Хладни рат се већ отворено води. Шта је следеће", изјавио је Горбачов у интервјуу за руску новинску агенцију Интерфакс, преноси Танјуг.

Овај 83-годишњи лидер током чијег мандата су ублажени односе са Западом и који је, према агенцији, озлоглашен у Русији јер је дозволио распад СССР-а, рекао је да, нажалост не може да тврди да ли ће хладни рат довести до "врућег" рата.

"Бојим се да би они могли да преузму тај ризик", рекао је Горбачов очигледно мислећи на САД, пренела је агенција АФП.

Горбачов је, у новембру прошле године, упозорио да је свет био на ивици новог Хладног рата, а у својим последњим коментарима, он је критиковао Запад због уводења санкција Русији.

"Све што чујете, из САД и Европске уније, су санкцијама према Русији. Да ли су тотално изгубили главе", приметио је Горбачов.

У децембру прошле године, Горбачов је позвао САД и ЕУ на "одмрзавања односа са Русијом".

АФП подсећа да је Горбачов раније оштро критиковао руског председника Владимира Путина због "имитирања демократије", али је недавно подржао став Кремља рекавши да би међународна заједница требало да поздрави анексију Крима од стране Русије као "исправљање историјске грешке".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи