Универзитет враћа докторате које је одузео Хитлер

Неправда из прве половине прошлог века биће коначно исправљена! Наиме, Универзитет у Вроцлаву на југозападу Пољске одлучио је да врати докторске титуле одузете Јеврејима и непријатељима Хитлерове нацистичке Немачке.

Универзитет у Вроцлаву, некадашњем Бреслау, немачком граду који је ушао у састав Пољске тек када је после Другог светског рата договором великих сила граница успостављена на реци Одри, предњачио је међу немачким универзитетима у поништавању доктората противницима Хитлера и до краја рата одузете су 262 титуле, пише допсиник Бете.

"Поносни смо на вековну традицију нашег универзитета, али памтимо да прошлост има и мрачну страну. Њој се треба супротставити. Неко мора да памти и научнике који су постали жртве нациста. Имају право на правду", rekao je за Газету виборчу историчар са Универзитета у Вроцлаву Кшиштоф Рухњевич.

Универзитет ће одузете докторате вратити 22. јануара на свечаности на коју су позвани и немачки професори са универзитета у Келну под чији патронат су прешли немачки професори из Вроцлавa после рата.

Одузете докторате поново ће свечано преузети потомци непријатеља Трећег рајха.

"Тај одважни гест је значајан и за Немце. Подсећа нас да морамо и даље да се обрачунавамо са нацистичком прошлошћу", рекао је професор Норберт Финш из Универзитета у Келну.

За ту симболичну правду прогоњенима заслужан је историчар Кај Краних који је последњих 10 година истраживао сарадњу универзитета у тадашњем Бреслауу са нацистима и прикупио из архива имена прогоњених научника и професора.

У већини случајева у Вроцлаву су титуле поништене Јеврејима који су побегли из Хитлерове Немачке, а иста судбина задесила је и Немце, политичке противнике Хитлера и његових нациста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи