Читај ми!

Ердоган: Нека ЕУ гледа своја посла

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је Европској унији, која је критиковала масовна хапшења представника опозиционих медија у Турској, да "гледа своја посла". Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изненађена Ердогановом поруком.

У телевизијском обраћању, првом од јучерашњих рација, турски председник је поручио да су све акције предузете у складу са владавином права, преноси Танјуг.

"Европска унија не може да се меша у мере... предузете у складу са владавином права против елемената који угрожавају нашу националну безбедност", рекао је Реџеп Тајип Ердоган.

"Треба да гледају своја посла", додао је председник Турске, а пренео АФП.

Како наводи Ројтерс, Ердоган је рекао да су рације у медијима блиским муслиманском клерику Фетулаху Гулену, који живи у САД, биле део неопходног одговора на "прљаве операције" политичких непријатеља и одбацио критике ЕУ.

"Они говоре о слободи штампе, али рације немају ништа са тиме... Не бринемо за то шта ЕУ може да каже, да ли нас ЕУ прихвата као чланицу, немамо таквих брига. Молим вас, задржите своју мудрост за себе", поручио је Ердоган.

Турска полиција је јуче отпочела операцију хапшења следбеника Ердогановог ривала – имама Гулена, извршивши рацију у 13 градова широм Турске, укључујући Истанбул. Више од 20 људи је ухапшено, међу њима новинари, извршни директори, продуценти и телевизијски писци блиски Гулену.

До хапшења је дошло неколико дана после доношења закона којим је омогућено да се приводе осумњичени на основу "основане сумње".

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан осудили су ову акцију турске полиције као "противну европским вредностима", истичући да она "није у сагласности са слободом медија, као кључним принципом демократије".

Ова оштра изјава уследила је после посете двоје европских званичника Турској, с циљем развоја сарадње с Анкаром и разговора о њеним дугогодишњим покушајима да уђе у ЕУ.

Ердоган је, међутим, упозорио европске званичнике да не врше притисак на турско тужилаштво, судије и полицију.

"Питам се да ли они који ову земљу већ 50 година држе на прагу ЕУ, знају шта овај корак (хапшење) значи. Елементи који угрожавају нашу националну безбедност добиће одговор какав заслужују, чак и ако су то представници медија", рекао је Ердоган.

"Када предузмемо овакав корак, и не размишљамо о томе шта би ЕУ могла да каже или да ли ће нас ЕУ прихватити. Баш нас брига", додао је председник Турске.

Ердоган је, такође, критиковао земље чланице Европске уније, укључујући и Немачку, јер не сарађују с Анкаром у решавању бројних питања, међу којима је и борба против Радничке партије Курдистана (ПКК).

"Достављена су вам досијеа, рекли сте да нема резултата, али желите да покренете операцију против моје земље", закључио је Ердоган.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи