Читај ми!

Данска тражи контролу над Северним полом

Гренландски континентални гребен повезан је са ртом испод Арктичког океана, утврдили су научници, што, како је рекао шеф данске дипломатије Мартин Лидегард, даје право тој земљи на Северни пол и све потенцијалне енергетске изворе испод њега.

Лидегард је рекао да ће Данска данас панелу УН у Њуорку поднети захтев за територијалну контролу Северног пола, који ће одлучити о томе, имајући у виду да и Русија и Канада такође прижељкују ту област, преноси Бета.

Од пет земаља које излазе на Арктик - САД, Русија, Норвешка, Канада и Данска - само су Канада и Русија наговестиле интерес за ту област, пре него што је Данска данас објавила своју намеру.

Лидегард је рекао за АП да су се арктичке земље до сада "држале правила игре", као и да се нада да ће наставити тако да се понашају.

Пет арктичких земаља заложило се 2008. да о контроли над Северним полом буде одлучено под окриљем УН, а потенцијалне двоструке територијалне претензије биће решене билатерално.

Интерес за Арктик расте јер се због глобалног отопљавања топи поларни лед, што отвара могућност за експлоатацију енергетских ресурса у тој области, као и нове бродске руте.

Верује се да у арктичком појасу има 13 одсто неоткривених светских резерви нафте и 30 одсто гаса.

Лидегард је навео да не очекује брзе одлуке, јер ће и друге земље највероватније поднети захтеве о својим територијалним претензијама на ту област.

"Ово је историјски камен-темељац за Данску и многе друге, јер арктичка област утиче на животе много људи. Пошто панел УН донесе одлуку на основу научних података, следи политички процес. Очекујем да ће то потрајати неко време. Одговор ће доћи за неколико деценија", рекао је Лидегард.

Између 2007. и 2012. дански научници су са колегама из Канаде, Шведске и Русије исптивали око 2.000 километара дуг подводни планински ланац који се протеже северно од Сибира, закључивши да је Гренланд, слабо насељено огромно острво које је полуаутономна данска област, повезано са арктичким копном.

То је подстакло Данце да траже право на експлоатацију области од 895.000 квадратних километара.

"Гребен Ломоносов је природни продужетак гренландског гребена", рекао је Кристијан Маркусен, геофизичар који је учествовао у истраживању Данске и Гренланда.

"Игром случаја, Северни пол, који је малена, малена апстрактна тачка лежи у тој области", додао је Лидегард.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи