Читај ми!

Праг: Јачи ефекти санкција на Москву од 2015.

Чешка очекује да ће Русију санкције које јој је увела Европска унија погодити осетније тек наредне године. Ипак, чешко министарство спољних послова сматра да оне не морају оставити траг на политику Москве према Украјини, а промена односа према Кијеву може се очекивати тек средњорочно.

То је закључак извештаја чешке дипломатије који данас разматра влада премијера Бохуслава Соботке, преноси Бета.

"Највидљивији ефекат санкција јесте пад рубље, затим ограничени приступ финансијским тржиштима и одлив капитала, што све заједно ствара синергични ефекат и тешко погађа руску привреду, стоји у анализи чешког министарства иностраних послова.

Како очекује чешка дипломатија, главни ефекти санкција у комбинацији са другим факторима показаће се тек 2015, када можемо да претпоставимо да ће даље расти инфлација и реалне цене и наставиће се одлив капитала".

Чешки стручњаци су упозорили да Русија већ сада мора да зауставља или макар успорава стратешке инвестиционе пројекте због тога што нема приступ западним финансијским тржиштима а чека је дилема да ли да даље помаже неодрживо неефикасна предузећа или да крене у реструктурализацију привреде.

Један од видљивих ефеката санкција је и то што су утицале на геополитичку равнотежу пошто су многе земље ревидирале своје политичке и економске односе са Русијом а настоје да јачају пословне и друге везе са Кином, Турском или Ираном, оцењују у Прагу.

Главни ефекат који је требало да донесу санкције - промену руске политике према Украјини по анализи чешке дипломатије, међутим, реално је очекивати средњорочно.

"Према неким мишљењима руски приступ би ипак без санкција био далеко безобзирнији", наводи се у анализи чешког МИП-а.

Чешки експерти упозорили су да садашње тешкоће руске привреде нису проузроковане само санкцијама већ да велику улогу у њима имају дугорочни структурни проблеми руске привреде, односно оријентација на експлатацију и извоз сировина и енергената, као и губитак поверења у Русију као пословног партнера.

"Санкције и њихова интерпретација у медијима као сузбијање утицаја непријатељског Запада стварају простор за Кремљ да настави да гуши грађанско друштво и медије", наводе још један споредни ефекат санкција Запада Русији чешки експерти.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи