Читај ми!

Сенат усвојио буџет САД, чека се Обама

Буџет у износу од хиљаду и сто милијарди долара, који је одобрио Сенат а којим је предвиђено дугорочно финасирање владе, ускоро треба да потпише амерички председник Барак Обама.

Сенат је већином гласова (56-40) изгласао овај кључни закон којим је предвиђено дугорочно финансирање владе током буџетске године до 30. септембра, јавља АП.

Како преноси Танјуг, амерички председник је рекаио да ће потписати буџет. Он је у међувремену у суботу већ потписао закон о краткорочном финансирању којим се обезбеђују средства за функционисање владе током празника.

Поводом несугласица о буџету, Обама је раније поздравио компромис који је постигнут у Конгресу, рекавши да је то последица заједничког рада "обе стране", иако су многи представници Демократске странке били против предлога буџета.

"Ово је по дефиницији компромисни рачун. Постоји неколико одредаба у њему које заиста не волим", рекао је Обама и додао да буџет укључује и финансирање здравствене заштите, борбу против последица климатских промена, као и суочавање са вирусом еболе.

Незадовољство Обаме односи се на одредбе које слабе реформу финансијског центра моћи - Вол стрита, које је управо покренуо амерички председник након финансијског краха великх банака и инвестиционих фондова 2008. године.

Иако је лидер демократа у Конгресу Ненси Пелоси хтела да повуче сагласност за буџет управо због слабљења реформи Вол стрита, Обама је оценио да се буџет не би суштински разликовао ни у случају да је о њему одлучивала само Демократска странка.

Амерички Конгрес јуче је одобрио буџет за одбрану за 2015. годину у износу од 577 милијарди долара, укључујући 64 милијарде за ратове у иностранству што ће омогућити и финансирање обуке сиријских и ирачких снага за борбу против Исламске државе.

Сенат је одобрио војни буџет и проследио га председнику Бараку Обами на потпис, а расподела предвиђа да 496 милијарди долара основног буџета припадне Пентагону, 18 милијарди Енергетском департмент за нуклеарно оружје, а 64 за мисије у свету, пренела је агенција Ројтерс.

Конгрес је одбрио захтев Пентагона да се одбаце или редукују системи наоружања за које сматрају да их не могу висе одржавати због смањења буџета.

Према пројекцији буџета за 10 година планирано је смањивање давања за одбрану од близу 1.000 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи