Читај ми!

САД, тесна подршка финансирању владе

Предлог закона којим се предвиђа 1,1 хиљада милијарди долара за финансирање федералне владе усвојен у Представничком дому америчког Конгреса. За документ је касно синоћ гласало 219 чланова Представничког дома, а против је било њих 206.

Овај закон обезбеђује рад скоро целе владе до 30. септембра идуће године, до када траје фискална година у САД, преноси Бета.

Амерички председник Барак Обама подржао је закон и позвао демократе у Конгресу да гласају за њега. О закону до суботе треба да се изјасни и Сенат.

Од 1.014 милијарди долара предвиђених ових законом, за одбрану ће бити издвојено 554 милијарди долара, од чега пет милијарди за борбу против екстремиста Исламске државе у Ираку и Сирији.

За министарство спољних послова биће издвојено 49,3 милијарди долара, од чега 5,4 милијарди одлази на обезбеђивање америчких амбасада.

За борбу против еболе планирано је 5,4 милијарди долара, што укључује и новац за истраживања, рад на вакцини, интервенције у западној Африци и заштиту на територији САД.

Подршка рату против Исламске државе 

У међувремену, спољнополитички одбор америчког Сената дао је одобрење администрацији председника Барака Обаме за рат против екстремистичке групе Исламска држава, што је прво гласање у Конгресу којим се Обами експлицитно дају овлашћења у борби САД против милитантних екстремиста.

Одбор је јуче одобрио резолуцију, чији је аутор председавајући из редова демократа сенатор Роберт Менендез, којом се операције ограничавају на три године, док је ангажовање копнених снага могуће само у одређеним ситуацијама.

То је било прво изјашњавање у Конгресу којим се одобравају ратна дејства САД против ИС. За такву одлуку гласало је 10 сенатора, претежно демократа, док је осам републиканаца било против, пренео је АП.

У борби против екстремиста ИС, Обама се ослањао на одобрења Конгреса која је бивши председник Џорџ Буш млађи користио да оправда војну акцију након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001.

Критичари наводе да је то што Бела кућа користи конгресна одобрења каква су коришћена након напада од 11. септембра 2001. "у најбољем случају правно натегнуто".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи