Читај ми!

Меркел: Британија мора да остане у ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручује да Велика Британија мора да остане у Европској унији јер је "важна капија ка свету за континенталне нације".

Ангела Меркел је раније овог месеца упозорила британског премијера Дејвида Камерона да се "приближава тачки с које нема повратка". Сада, међутим, поручује да Велика Британија има значајно место у ЕУ и да ће учинити све што може да та земља остане чланица ЕУ.

"Шта год Британци одлучили да ураде је нешто што морају да одлуче сами и они сигурно неће слушати шта други имају да кажу о томе. Али, за нас је најважније да имамо Велику Британију у Унији, јер је то земља која је отворена према остатку света", рекла је Меркел у Сиднеју, после присуства на на Самиту Г20 у Бризбејну.

Британски премијер Дејвид Камерон обећао је Британцима да ће, уколико његови конзервативци победе на наредним изборима 2015. године, организовати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ.

Немачка канцеларка се осврнула и на актуелну кризу у Украјини.

Позвала је Запад да не губи наду у ономе што се може назвати дуготрајном бробом са Русијом око Украјине.

Руска анексија Крима у марту "довела је у питање комплетан мировни поредак у Европи и наставила се тако што Русија утиче на дестабилизацију истока Украјине", рекла је Меркелова.

"Ми смо мислили да 25 година након пада (берлинског) Зида, након оконачања Хладног рата, након завршетка поделе Европе и окончања поделе света на два блока, нешто попут овога не може да се догоди у Европи", рекла је Меркелова.

Не сме се дозволити да превлада стари начин размишљања, заснован на теоријама утицаја, где долази до кршења међународног закона и ја сам убеђена да неће превладати, поручила је Меркелова.

Према подацима Уједињених нација, у сукобима између украјинских снага и проруских активиста који трају већ седам месеци на истоку Украјине, погинуло је више од 4.100 људи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи