Читај ми!

Украјина, од дијалога до "звецкања оружјем"

Доналд Туск тврди да је на делу нови талас инвазије на Украјину. Петро Порошенко наводи да је Украјина спремна за "општи рат" иако прижељкује мирно решење кризе. Немачки министар привреде Зигмар Габријел критикује НАТО због "звецкања оружјем" и залаже се за политички дијалог.

Нови председник Европског савета, бивши пољски премијер Доналд Туск, упозорио је да се атмосфера у односима света са Русијом и криза у Украјини погоршавају драматичним темпом и да је на делу нови талас инвазије на Украјину.

"Без обзира какве сценарије у Европској унији да разматрамо, на овај или онај начин питање Украјине биће једно од кључних. Тим пре што смо заиста, и то морамо да кажемо отворено, суочени са следећим таласом инвазије. Имамо посла са регуларним ратом", рекао је пољским медијима Туск који 1. децембра ступа на функцију председника Европског савета.

Туск је истакао да је добро што је руски председник Владимир Путин на самиту Г20 у Аустралији осетио и видео шта свет мисли о његовим потезима и активности Русије у Украјини.

"Нема дилеме да је атмосфера око сукоба у Украјини све гора и гора по Русију. Не кажем да је боља за Украјину, јер Украјина нема чему да се радује али сигурно се атмосфера у свету у односима са Русијом погоршава и то драматичним темпом", рекао је Туск.

Новоименовани председник Европског савета изјавио је да сада већ види промену расположења код оних политичара у Европи који су били опрезни и одлучивали о мерама против Русије апелујући највише на преговоре.

"Смањују се илузије код неких који су их имали о томе какве су намере Русије", рекао је бивши пољски премијер.

За то време је председник Украјине Петро Порошенко рекао да се Украјина "спремна за општи рат", иако жели мирно решење сукоба.

У интервјуу за издање немачког листа Билд, Порошенко је рекао да "Украјина спроводи све што је предвиђено мировним споразумом,

"Спремни смо на компромис и сматрамо да сукоб не може бити решен војним средствима. За разлику од нас, Русија обећава једно, а ради управо супротно. Ми не желимо рат, желимо мир и боримо се за европске вредности. Али Русија не поштује никакав споразум", рекао је Порошенко.

"Ја се не бојим рата с руским трупама и припремамо се за општи рат", рекао је Порошенко када га је новинар питао о рату с Русијом.

"Наша војска је сада у бољем стању. Добијамо подршку целог света", рекао је Порошенко.

Кијев је пре више од недељу дана пријавио да у источну Украјину масовно улазе тенкови и руске трупе, што је потврдио НАТО, док је Москва одлучно негирала.

Сукоб владиних снага и проруских сепаратиста на истоку Украјине изазвао је погибију више од 4.000 људи од средине априла. Споразум о прекиду ватре који су септембра склопили Кијев и сепаратисти, сада пропада.

Уједињене нације су недавно због војне ескалације у Украјини саопштиле да страхују од "повратка у општри рат".

Међутим, немачки министар привреде Зигмар Габриел изјавио је за ТВ мрежу АРД како не верује да би оштрије санкције против Русије могле да помогну решавању украјинске кризе, иако је канцеларка Ангела Меркел у суботу изјавила како ЕУ разматра нове санкције.

Осим што је министар, Габријел је заменик немачке канцеларке и лидер Социјалдемократске странке (СПД), која дели власт са конзервативцима Меркелове. Он и немачка канцеларка су досад у принципу били сагласни око санкција, иако су им се немачки привредници противили, преноси Ројтерс.

"Не видим како би то (нове санкције) могло економски да нас унапреди. То ће само отежати ситуацију", рекао је Габријел.

Он је критиковао и НАТО због "звецкања оружјем" на руској граници, наглашавајући како је за украјинску кризу неопходно политичко решење. 

Габријел је подржао политику преговора Ангеле Меркел и немачког министра иностраних послова Франк-Валтера Штајнмајера са Путином.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи