Читај ми!

Горбачов: Русија и Запад могу да нађу заједнички језик

Бивши совјетски председник Михаил Горбачов упозорио је западне и руске лидере да не увлаче свет у нови хладни рат, уз оцену да две стране могу да нађу заједнички језик у решавању заједничких изазова.

У интервјуу за лист Росијска газета уочи 25. годишњице пада Берлинског зида, Горбачов је рекао да је против било каквих зидова између држава. 

Да би се окончале тренутне тензије између Русије и Запада, он сматра да две стране морају да "оставе иза себе логику међусобног оптуживања и санкција", преноси Раша тудеј.

Бивши совјетски лидер верује и да је Русија то већ учинила не одговарајући на последњу рунду санкција са Запада.

"Сада је ред на наше партнере", додао је Горбачов, указујући да би Запад требало да одустане од идеје о такозваним "личним санкцијама", преноси Танјуг.

"Како је уопште могућ дијалог ако кажњавате људе који доносе одлуке и утичу на политику? Морате да разговарате једни са другима", каже Горбачов, који је својевремено добио и Нобелову награду за мир.

Према његовим речима, један од разлога за европску и глобалну политичку кризу је и одбијање Запада да узме у обзир позицију и интересе Русије.

"Ту пре свега мислим на ширење НАТО-а, распоређивање ракетног одбрамбеног система, акције Запада у регионима важним за Русију (Југославија, Ирак, Грузија, Украјина), при чему кажу: то се вас не тиче", објашњава он.

Горбачов је убеђен да и Русија и западне земље имају више заједничких изазова него подела, као и да претње попут епидемије еболе и борбе против Исламске државе, уз сиромаштво, миграције и еколошке проблеме, могу само да помогну у њиховом зближавању.

"Заједничке претње по нашу безбедност нису нестале. Пред заједничким изазовима можемо да поново пронађемо заједнички језик. Неће бити лако, али нема другог излаза", рекао је он.

Горбачов, који је украјинског порекла, изразио је и уверење да проблеми између Украјине и Русије могу да буду решени.

"Верујем да између наших народа неће доћи до потпуног раскида. Исувише смо блиски једни с другима у свим апектима", каже он, али и признаје да је огромна штета причињена некада братским односима између две земље.

"Лидери (две земље) – председник Владимир Путин и председник Петро Порошенко – сада сносе велику одговорност. Требало би да дају пример", оцењује Горбачов.

Иако га широм света поздрављају као великог заговорника демократије, Горбачов код куће остаје контроверзна личност – док га једни поштују због кључних реформи које је донео, други га криве за распад Совјетског Савеза и кризе и сукобе који су уследили, закључује руски канал.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи