Читај ми!

Пентагон: Нема директне опасности за Багдад

Исламска држава се не спрема за напад на Багдад, тврди Пентагон. Америчка авијација гађа положаје Исламске државне код Кобанеа.

Амерички авиони су бомбардовали положаје Исламске државе са којих та џихадистичка организација напада сиријски град Кобане.

Бомбардери су извели шест ваздушних удара на положаје Исламске државе близу борбене линије у источном делу Кобанеа, саопштила је невладина организација Сиријска опсерваторија за људска права.

У суседном Ираку су ваздушну кампању против џихадиста, коју предводе САД, омеле пешчане олује, али упркос напредовању западно од Багдада, Исламска држава се не спрема за напад на Багдад, тврди Пентагон, преноси АФП.

"Постоји координација између курдских снага и Американаца. Курди им дају тачне координате места на којима се воде сукоби", изјавио је директор Сиријске опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Снајперисти и ракетни напади џихадиста, успели су да спрече сиријске власти да евакуишу цивиле, заробљене због борби за погранични град Кобане, саопштио је локални званичник.

Истовремено, начелник дистрикта тог града на граници с Турском, Анвар Муслим, каже да је у америчким ваздушним нападима, уништено више возила и артиљерије Исламске државе и да се снаге које бране град тренутно прегрупишу, преноси Танјуг.

"Има цивила који су заглављени у центру и у јужном делу града, а ми не можемо да их евакуишемо због снајпериста и ракетне паљбе. Они су у веома тешкој ситуацији", истиче Муслим за Франс прес.

Прошле седмице, Уједињене нације су саопштиле да је око 700 већином старијих цивила, заточено у центру Кобанеа, док се 10-13.000 њих окупило у близини турске границе.

С друге стране, Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону, саопштила је да неколико стотина цивила у центру и западном делу Кобанеа не жели да напусти град, јер би, како кажу, радије погинули него завршили у егзилу.

Описујући данашњу ситуацију у граду, Муслим каже да се "по улицама могу видети тела убијених припадника Исламске државе", док њима супротстављена страна заузима нове позиције.

Муслим посебно хвали "невероватну храброст бранилаца Кобанеа" и додаје да је ситуација у граду и даље веома опасна и да, осим отпора и борбе, нема другог начина да се она превазиђе.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи