Читај ми!

Јапански храм који узнемирава Пекинг

Јапански посланици посетили меморијални центар – храм Јасукуни. Пекинг узнемирен због те посете, јер се тамо чува сећање и на 14 ратних злочинаца.

Кинеске власти данас су изразиле дубоку узнемиреност због посете више од 100 јапанских посланика храму Јасукуни, којег Пекинг сматра симболом јапанске милитаристичке прошлости, преноси Бета.

"Кина је дубоко узнемирена посетом више од 100 јапанских посланика светилишту Јасукуни. Кинеско-јапански односи не могу да напредују на здравој основи ако Јапан не призна своју агресивну прошлост и не покаје се", саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Кина редовно оптужује Јапан да жели да заташка злочине почињене у неколико азијских земаља.

Храм Јасукуни у Токију меморијални је центар у част 2,5 милиона погинулих Јапанаца у ратовима у 19. и 20. веку, међу којима је и 14 ратних злочинаца.

Јасукуни за Сеул и Пекинг представља симбол злочина које су јапанске трупе починиле током колонизације Корејског полуострва и делимичне окупације Кине, пре и током Другог светског рата.

Јапански премијер Шинзо Абе послао је данас у храм традиционално "масакаки" дрво, као поруку поводом обележавања празника Дана тог светилишта.

Група од 110 посланика и 80 представника и запослених у влади молило се данас у том храму.

Абе, који се налази у Милану на европско-азијском самиту, недавно је изразио жељу да се састане с кинеским председником Си Ђипингом у настојању да се побољшају односи Јапана и Кине који су веома затегнути више од две године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи