Читај ми!

Милано, тешки разговори Путина и Порошенка

Нема значајнијег напретка у разрешењу украјинске кризе, мада председник Русије Владимир Путин оцењује састанак са украјинским председником и лидерима ЕУ као "позитиван". Петро Порошенко поручио да није оптимиста. Постоје озбиљна размимоилажења између Путина и Меркелове када је украјинска криза у питању, рекао Путинов портпарол.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је састанак у Милану са украјинским председником Петром Порошенком и лидерима Европске уније био "позитиван", преноси Танјуг.

"Било је добро, било је позитивно", рекао је новинарима Владимир Путин уз осмех, после разговора којем су присуствовали и немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Међутим, упркос таквој Путиновој оцени нема значајнијег напретка у разрешавању украјинске кризе, навела је агенција Ројтерс.

Петро Порошенко је рекао да није оптимиста у вези са разрешењем украјинске кризе после јутрошњих разговора са руским председником и европским лидерима.

"Нажалост, нисам баш оптимиста", рекао је Порошенко на почетку сусрета са Фајманом, пренела је агенција Ројтерс. 

Да су разговори Путина и Порошенка са лидерима ЕУ тешки, потврдио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Разговори су пуни неразумевања, неслагања али и поред тога у току је размена мишљења", рекао је Песков, пренела је агенција Ројтерс.

Песков је нагласио да неки лидери одбијају да прихвате реалност у Украјини, пренела је агенција АФП.

"Нажалост, неки учесници радног доручка показали су потпуну неспремност да разумеју реалност у југоисточној Украјини", истакао је Песков.

Председници Русије и Украјине Владимир Путин и Петро Порошенко састали су се током дана још једном са немачком канцеларком и француским председником.

Председник Русије је рекао да су разговори о украјинској кризи протекли добро.

Чим су се разговори завршили, Путин је, у пратњи руске делегације - шефа дипломатије Сергеја Лаврова, министра за енергетику Александра Новака и председника Управног одбора "Гаспрома", Алексеја Милера - одмах напустио просторију, а на питање како су разговори протекли, кратко одговорио: "Добро", пренела је руска агенција Тас.

Четвроро лидера састали су се у хотелу, у центру Милана на маргинама евро-азијског самита, пренео је Ројтерс.

Разговори о украјинској кризи биће настављени у такозваном нормандијском формату, рекао је Дмитриј Песков, пренела је руска агенција Тас.

Нормандијски формат подразумева учешће четири стране – Путина, Порошенка, Меркелове и Оланда.

"Иако није дошло до билатералног сусрета Путина и Порошенка, таква могућност није искључена", рекао је Песков.

Премијер Италије Матео Ренци рекао је после сусрета Путина и Порошенка да је учињен известан напредак, али да остају "многе разлике". 

"Не можемо да прихватимо нестабилну Украјину, али нам је важно и да поново укључимо Русију у међународне односе. То није само мој став. У тренутку велике кризе у свету улога Русије може бити веома значајна у борби против еболе, Исламске државе и решавању сукоба у Сирији, Ираку, Либији", навео је Ренци.

Председник Европске комисије Жоже Мануел Барозо рекао је да ће Русија, Европска унија и Украјина наставити контакте да би решили конфликт на истоку Украјине. 

Барозо је поновио да су кључни фактори за нормализацију ситуације у Украјини – прекид ватре, спровођење споразума из Минска, контрола границе, започињање политичког процеса и парламентарни избори у целој земљи, укључујући и југоисток земље, пренела је руска агенција Тас. 

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао је да има позитивних дешавања када је решавање украјинске кризе у питању.

Према његовим речима, лидери су се на радном доручку сагласили да ће наставити разговоре о два главна питања у вези са украјинском кризом – организовање избора у предстојећим седмицама и месецима, као и надгледање руско-украјинске границе. 

Руски председник синоћ је по доласку у Милано разговарао са немачком канцеларком, четири сата касније него што је било планирано.

Разговор се односио на неколико тачака које још треба спровести из споразума из Минска потписаног 5. септембра, а посебно на прекид ватре који се и даље крши, рекао је један немачки извор.

Портпарол Кремља изјавио је после сусрета Путин–Меркел да и даље постоје "озбиљна размимоилажења" између њих када је украјинска криза у питању.

Украјински председник Порошенко такође је имао билатерални састанак са немачком канцеларком.

"Било је помака у неким детаљима, али остаје отворено главно питање кршења територијалног интегритета Украјине. У том контексту, кључно је да ли се могу организовати избори у Доњецком и Луганском региону, у складу с украјинским законом", нагласила је Меркел.

Француски лист Фигаро пише да Европљани и Американци разматрају укидање санкција Русији, ако председник Путин да нове гаранције за смиривање напетости у Украјини.

У италијанском парламенту већ је формирана група "Пријатељи Путина", на иницијативу једног од вођа Северне лиге, која прикупља потписе за укидање санкција Москви, јер наносе огромну штету економији Италије. 

Порошенко и Путин последњи пут су се састали у августу у Минску, у Белорусији, када су се сложили да нађу решење за исток Украјине, где се проруски сепаратисти сукобљавају са украјинским снагама. 

На евроазијском самиту у Милану учествује 51 лидер, а осим о украјинској кризи теме су економска криза, борба против старих и нових претњи и елиминисање оружја за масовно уништење.

Шефови дипломатија Европске уније у понедељак ће размотрити да ли напредак у мировном плану у Украјини омогућава ублажавање санкција Русији.

Како су данас новинарима пренели високи званичници ЕУ у Бриселу, "министри могу да усвоје смернице за предстојеће преиспитивање санкција (Русији) крајем октобра".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи