Медведев: Укидање санкција па обнова веза са САД

Руски премијер Дмитриј Медведев оценио је да је обнова веза између Русије и САД "апсолутно немогућа" док се не укину западне санкције уведене Москви.

Медведев је на америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Би-Си рекао да је немогуће "ресетовати" односе са САД-ом док су санкције на снази, преноси Бета.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је крајем септембра да је потребно ново "ресетовање" односа између Москве и Вашингтона наводећи термин који су користили Американци када су говорили о новом успостављању веза између две земље после доласка на власт председника Барака Обаме.

Медведев је међутим рекао да не сумња да ће санкције у догледно време нестати, и додао да "се не може негирати да су оне нашкодиле нашим односима".

"Важно је оставити све иза нас, вратити се на нормалу и можда се вратити на нулу, и тек онда можемо говорити о будућим односима", рекао је Медведев.

Медведев је оценио да је политика западних санкција "апсолутно деструктивна", и чак "глупа".

Западне земље увеле су серију економских санкција Русији коју оптужују да подржава украјинске сепаратисте. Санкције су изазвале велики одлив капитала из Русије, а њена привреда је на ивици рецесије.

Руски премијер који се у понедељак састао са својим кинеским колегом Ли Кећијангом, рекао је да је Кина највећи трговински партнер Москве, и указао да је Русија истовремено европска и азијска земља и те зато тргује са Европом и нада се да ће то и наставити.

Руски премијер изјавио је да се Москва никада није дистанцирала од сарадње у борби против тероризма, истичући да решавањем проблема "Исламске државе" треба да се бави међународна заједница а не само САД.

"Решење о било каквој антитерористичкој активности (треба) да буде засновано на међународном консензусу (...). Не на одлукама једне земље, чак веома уважене, већ на међународном консензусу", рекао је Медведев.

На питање да ли ће Русија пружити војну помоћ у операцији против ИС док САД инсистирају на повлачењу сиријског председника Башара ел-Асада, председник руске владе је оценио да САД "више не инсистирају на одласку Асада", већ покушавају сепаратно да контактирају са руководством Сирије.

"Може се неко негативно односити према Асаду, хтети његову оставку, али док се то не деси, само је централна влада Сирије носилац суверенитета сиријског народа. И о томе треба мислити при разматрању питања о било каквим акцијама", рекао је Медведев.

Према његовим речима, мандат за спровођење антитерористичке операције треба да се добије у оквиру међународног права, односно на бази Повеље УН.

Ако се такве акције предузимају одлукама појединих влада, чак и ако се то чини добронамерно, то је лоше, и то се већ више пута дешавало - у Ираку, у Авганистану и дешавало се и дешава у Сирији, рекао је Медведев.

Говорећи о сиријском конфликту, руски премијер је нагласио да решење треба да се тражи унутар Сирије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи