Читај ми!

Кијев: НАТО почео испоруку оружја Украјини

Најмање шест цивила погинуло у Доњецку у борбама украјинске војске и проруских побуњеника у последња 24 часа. Чланице НАТО-а почеле су да снабдевају Украјину оружјем, тврди украјински министар одбране Валериј Гелетеј. Пољска саопштила да ће послати помоћ украјинској полицији. Војна вежба, у којој учествује 15 земаља, почела у околини Лавова.

Заменик градоначелника Костјантин Савинов рекао је да је шест цивила погинуло током сукоба. Пет особа погинуло је на лицу места у бомбардовању, а шеста жртва подлегла је повредама у болници, додао је Савинов.

Кијев је јуче оптужио побуњенике да угрожавају мировни процес зато што интензивирају нападе на положаје украјинске војске.

Како истиче агенција Франс прес, реч је о највећем броју цивилних жртава од проглашења прекида ватре 5. септембра, које је прекршено у више наврата.

У интервјуу за Канал 5 у недељу, Гелетеј је рекао да је разговарао са министрима одбране, како је навео, водећих земаља света, оних које могу да помогну Украјини и "које је чују", преноси Танјуг.

"Снабдевање оружјем је у току", додао је Гелетеј.

Његова изјава уследила је неколико дана пошто је слично саопштење једног од помоћника украјинског председника изазвало дипломатски скандал и талас демантија.

Председник Украјине Петро Порошенко, који је 4. и 5. септембра учествовао на самиту НАТО-а у Велсу, саопштио је да је, с више чланица Алијансе, договорио директно снабдевање модерним оружјем.

У међувремену, лист Жечпосполита пише да ће Пољска послати Украјини стратешку опрему која, по пољским законима, укључује и оружје.

Како јавља Бета, то ће бити поклон Министарства унутрашњих послова за украјинску полицију, с тиме да снагама које подлежу ресору унутрашњих послова припада и украјинска Народна гарда, која учествује у операцијама против проруских бораца.

Напомиње се да ће на основу билатералног споразума поклонити Украјини стратешку опрему искључиво за снаге које у Украјини подлежу ресору унутрашњих послова.

Пројекат предвиђа испоруке стратешке опреме, не прецизира какве, а по пољским законима, у стратешку опрему спада и оружје и опрема тзв. двоструке намене која може да се користи и у војним операцијама.

НАТО је раније више пута поновио да неће слати никакво оружје нити војну опрему у Украјину.

Међутим, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао је да се Алијанса неће мешати, ако државе чланице појединачно донесу одлуке о снабдевању Украјине оружјем.

Прошле недеље, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел, први је демантовао испоруку оружја, рекавши да не зна ни за какав тајни договор о испоруци убојитог оружја Украјини.

"Брзи трозубац 14" код Лавова

Војна вежба предвођена САД, на којој учествују војници из 15 земаља, почела је у западној Украјини.

На вежби "Брзи трозубац 14", недалеко од западног украјинског града Лавова, учествује 200 америчких војника, пренела је агенција АФП.

Пентагон је раније саопштио да војнике шаље на војну вежбу у Украјини као знак солидарности са Кијевом.

Оштре борбе водиле су се у недељу око аеродрома у Доњецку, а током целог дана чула се паљба из аутоматског оружја и експлозије граната док су се облаци црног дима надвијали над градом, пренела је француска агенција.

Савет Доњецка саопштио је да је било цивилних жртава, а ситуацију у граду описао је као "критичну".

Кијев оптужује проруске снаге да крше примирје и да интензивирају нападе на положаје владиних снага у источној Украјини.

Проруске снаге то негирају и тврде да украјинска војска крши примирје.

Примирје је први корак у напорима ка успостављању трајног мировног споразума и окончања петомесечног конфликта у којем је више од 2.700 људи изгубило живот.

Два напада на посматраче ОЕБС-а

Портпарол посматрачке мисије ОЕБС Мајкл Боциуркив рекао је да јењ шесточлани посматрачки тим те ограганизације два пута дошао под удар граната у Доњецку, иако је на снази примирје.

У нападима ниједан члан тима није повређен али су возила ОЕБС-а тешко оштећена, пренела је агенција Ројтерс.

Четири гранате експлодирале су на око 200 метара од посматрача који су отишли на пијацу у Доњецку због извештаја да су ту раније пале гранате.

Када ше тим посматрача померио на другу локацију, експлодирала је још једна граната близу места на којме су били.

Посматрачи ОЕБС су саопштили да су на пијаци на земљи видели тело жене.

Портпарол није могао да каже ко је одговоран за гранатирање, а, такође, нема никаквих доказа да су посматрачи ОЕБС намерно гађани.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи