Читај ми!

Сирија, опозиција зa борбу уз САД

Опозициона Национална коалиција Сирије, коју подржава Запад, спремна је да се са САД бори против милитантних активиста Исламске државе. Барак Обама јуче први пут одобрио америчке ваздушне нападе у Сирији.

Опозиција наводи да одавно позива на акцију са САД и да је више пута упозорила на групу Исламска држава. Национална коалиција је поново позвала своје војно крило, Слободну сиријску армију, да прихвати подршку и формира "поуздане и добро опремљене снаге", јавља Ројтерс.

"Позивамо амерички Конгрес да што пре одобри политику председника Обаме и омогући обуку и опремање Слободне сиријске армије", стоји у писаном саопштењу председника Националне коалиције Хадија ел Бахре, преноси Танјуг.

Сиријску опозициону коалицију, чије је седиште у Турској, подржавају и признају западне силе и земље Персијског залива које су међу најгласнијим противницима сиријског председника Башара ел Асада, али она нема довољну подршку на терену.

С друге стране, исламистичке групе међу којима је и Фронт ел Нусра, сиријски огранак Ал Каиде, доминирају на поприштима, подсећа Ројтерс.

Сиријска опозициона коалиција указује, такође, да је "једнако важно" схватити да је Асадова влада "кључни узрок насиља, бруталности и некажњивости у Сирији" и позвала на акцију и против ње јер, како упозорава, само борба против Исламске државе није довољна да би се регион очистио од екстремиста.

Обама је јуче рекао Американцима да је, први пут, одобрио америчке ваздушне нападе у Сирији, као и додатне нападе у Ираку у светлу интензивиране борбе против Исламске државе.

Обамина одлука да напади отпочну и у Сирији, у којој и даље траје трогодишњи грађански рат, означава прекретницу у ставу председника који се пре годину дана уздржао од ваздушних напада којим би Асада казнио за то што је користио хемијско оружје против свог народа.

Током тринаестоминутног говора у Белој кући, Обама је рекао да ће гонити активисте Исламске државе "где год да се налазе" како би ослабио и коначно уништио ту групу, која је заузела велике делове Ирака и Сирије.

"То значи да нећу презати да предузмем акцију против Исламске државе у Сирији, као и у Ираку. То је суштински принцип мог председничког мандата: ако претите Америци, нећете наћи мира", поручио је он, дан уочи обележавања 13. годишњице терористичких напада у САД.

Обама је затражио од Конгреса да одобри издвајање 500 милиона долара за обуку и наоружавање "умерених" сиријских побуњеника, а обука би се изводила у Саудијској Арабији, наводи британска агенција.

САД су отпочеле ограничене ваздушне напада противе Исламске државе у Ираку раније овог лета, на захтев бившег премијера те земље, али је Обама рекао да неће продубљивати америчке војне акције док Ирак не формира нову владу која ће омогућити веће учешће свих секти, што су ирачки лидери учинили у уторак, подсећа АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи