Читај ми!

Анкета: Први пут већина Шкота за независност

Резултати најновије анкете показали да је први пут већина становника Шкотске за независност од Велике Британије. Британска влада обећава нова овлашћења Шкотској.

У испитивању које је објавио Сандеј тајмс само 11 дана пре одржавања референдума о независности Шкотске, 51 одсто анкетираних је било за независност, а 49 против, не узимајући у обзир неодлучне бираче, преноси Танјуг.

Иако је вођство од два процента у оквиру статистичке грешке, резултати најновијег испитивања јавног мњења значајно повећавају шансе Шкотске националне партије (СНП) на референдуму 18. септембра.

Сандеј тајмс је, такође, објавио да је краљица Елизабета II постала веома забринута због референдума о независности у Шкотској и да је због тога тражила да је свакодневно обавештавају о развоју ситуације.

Очекује се да ће влада премијера Дејвида Камерона сада понудити уступке Шкотској у последњем тренутку, међу којима и враћање већих надлежности Шкотској, у покушају да сачува унију Енглеске и Шкотске која траје 300 година.

Изгласавање независности био би преломни догађај који би покренуо низ питања о статусу Велике Британије у међународној заједници, а Камерон би се нашао под притиском да се повуче, наводи АФП.

Шкотска заузима једну трећину копнене територије Велике Британије и у њој се налази систем "трајдент" за нуклеарно одвраћање који би, како каже СНП, у случају независности морао бити измештен из Шкотске до 2020. године.

Влада обећава нова овлашћења Шкотској

Британска влада је спремна да обећа низ нових овлашћења Шкотској, уколико се на референдуму Шкоти одлуче да остану у саставу Велике Британије, навео је британски министар финансија Џорџ Озборн.

Озборн је рекао да ће планови бити објављени у наредним данима и да је у плану да се Шкотској да већа аутономија у погледу пореза, потрошње и социјалних давања, јавио је британски Би-Би-Си, преноси Танјуг.

"Видећете, у наредних неколико дана, план акције је да се дају већа овлашћења Шкотској. Онда ће Шкотска имати најбоље од оба 'света'. Они ће истовремено избећи ризик одвајања, али ће имати већу контролу над својом судбином – што је, како мислим, оно многи Шкоти желе да имају", рекао је Озборн, јавила је агенција Ројтерс.

Озборн је навео пружање већих овлашћења Шкотској у вези са пореском политиком, много већу фискалну аутономију, већу контролу над јавним расходима, више контроле над стопом издвајања за социјална давања и низ других мера.

Планиране мере Лондона у корист Единбурга биле би резултат договора све три главне партије у британском парламенту и биле би примењене "оног момента чим би чули 'не' на предстојећем референдуму", навео је Озборн.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи