Читај ми!

Гранате у Доњецку, прекршено примирје

Након Маријупоља, артиљеријска паљба чује се и у близини аеродрома у Доњецку, јавља Ројтерс. Прве жртве од проглашења примирја. ОЕБС објавио 12 тачака споразума Кијева и проруских активиста. Предвиђен специјални статус за Луганск и Доњецк, јавља РТ.

19.40 - Контакт група за Украјину за седам - осам дана ће разматрати специјални статус за источне регионе те земље, рекао Александар Захарченко, премијер "Доњецке Народне Републике", јавља Интерфакс.

18.45 - Министарства одбране САД, Италије, Пољске и Норвешке демантовале информацију да ће слати оружје Украјини, јавља Ројтерс.

18.35 - Европска унија је "спремна да преиспита" одлуку о новим санкцијама против Русије, ако се прекид ватре у источној Украјини "одржи", изјавио је председник Европског Савета Херман Ван Ромпеј.  

17.00 - Захваљујући Протоколу из Минска појавила се реална могућност да почне процес политичког дијалога у Украјини, изјавила је представница ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини, јавља Итартас.

15.20 - Украјина ће добити војне саветнике и наоружање из САД, Француске, Италије, Пољске и Норвешке у складу са договором који је постигнут на самиту НАТО, објавио је помоћник украјинског председника Петра Порошенка Јуриј Литсенко. 

11.45 – Једна жена је погинула, а троје цивила повређено у нападима током ноћи у Маријупољу, јавља Ројтерс

Северно од Доњецка, највећег града на истоку Украјине, јутрос се чула артиљеријска паљба, може се видети и велики црни облак дима, преноси Ројтерс наводе сведока.

То представља ново кршење прекида ватре између украјинских и проруских снага, који је на снази тек 40 сати, а већ је једном прекршен касно синоћ, кад се артиљеријска ватра чула и у Маријупољу, граду са око пола милиона становника на Азовском мору, недалеко од границе са Русијом.

Како наводи Ројтерс, гранате које данас падају на Доњецк стижу са подручја у близини аеродрома, који је под контролом украјинских снага, иако је сам град у рукама проруских снага.

Припадници проруских снага су извештачу британске агенције рекли да је аеродром сада празан и да се воде борбе за контролу над оближњом војном базом.

Синоћ је у Маријупољу дошло до првог озбиљног кршења примирја, које су 5. септембра у Минску потписали представници Украјине и Доњецке и Луганске Народне Републике.

Извештач Ројтерса видео је индустријску халу, камион и бензинску станицу у пламену у подручју у границама Маријупоља, али нема навода о евентуалним људским жртвама.

"Дошло је до артиљеријског напада... немамо информације о жртвама", рекао је украјински официр агенцији Ројтерс.

Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине потписан је у петак у Минску и ступио је на снагу у 18 сати по локалном времену.

Пре проглашења примирја Организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" саставила је извештај у којем оптужује сукобљене стране у украјинском конфликту за ратне злочине, укључујући неселективно гранатирање, отмице, мучење и убиства.

Специјални статус за Доњецк и Луганск

ОЕБС је објавиo план у 12 тачака за примену примирја на истоку Украјине, потписан 5. септембра у Минску, који предвиђа специјални статус за Доњецку и Луганску област.

"Да се децентрализује власт, између осталог тиме што ће Украјина усвојити закон о привременој процедури за локалне власти у деловима Доњецке и Луганске области (закон о специјалном статусу)", гласи једна одредба из Протокола, преноси Раша тудеј.

Друга одредба предвиђа одржавање "превремених локалних избора", у складу са признањем специјалног статуса Доњецке и Луганске области.

Званични Кијев мора да настави са "инклузивним свенационалним дијалогом", наводи се у Протоколу који је ОЕБС објавио јутрос, засад само на руском. План у 12 тачака такође предвиђа амнестију за проруске снаге у Донбасу.

Истовремено, из Украјине "треба да буду повучене све нелегалне војне формације, војна опрема, али и милитанти и плаћеници".

Неке од преосталих одредаба предвиђају да међународни посматрачи ОЕБС-а прате примену прекида ватре у Украјини и на украјинско-руској граници, ослобађање свих ратних заробљеника и отварање хуманитарних коридора.

Поред тога, на граници Украјине и Русије ће уз помоћ ОЕБС-а бити успостављена "безбедносна зона", наводи се у документу, који такође позива на примену мера за побољшање лоше хуманитарне ситуације на истоку Украјине, али и на усвајање плана за економски развој Донбаса.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи