Читај ми!

Ванредно стање у Нигерији због еболе

Нигеријски председник Гудлак Џонатан прогласио је ванредно стање због епидемије еболе у тој најмногољуднијој афричкој земљи. Пацијент у Торонту изолован због сумење да је заражен еболом. Гвинеја је затворила границе према Либерији и Сијера Леонеу.

Џонатан је одобрио ванредна средства од 11,7 милиона долара за сузбијање епидемије, јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Нигерија је потврдила седам случајева еболе у Лагосу од којих је двоје људи умрло.

Избијање епидемије у Лагосу, граду од 21 милион становника, изазвало је страх па је председник Џонатан упозорио "да се не шире лажне информације о еболи што би могло довести до масовне хистерије и панике".

Пацијент који се вратио у Канаду из Нигерије са симптомима грознице и грипа, који могу указивати на еболу, стављен је у изолацију у једној болници у области Торонта, саопштили су канадски здравствени званичници.

"Болница је из предострожности пооштрила мере за контролу инфекције на одељењу за ургентну медицину, укључујући изолацију пацијента", навела је болница у саопштењу.

Поред стављања пацијента у изолацију, болница је увела и друге строге превентивне мере.

"До сада нема потврђених случајева еболе у Онтарију и ризик за становнике је врло мали", изјавио је здравствени званичник канадске провинције Онтарио Грејем Полет.

Број жртава вируса еболе у Западној Африци је достигао 961, закључно са 6. августом, саопштила је раније данас Светска здравствена организација (СЗО). У саопштењу се наводи да је само 5. и 6. августа регистровано 29 смртних случајева.

Епидемијом еболе су, поред Нигерије, најтеже погођене Гвинеја, Либерија, Сијера Леоне.

Због еболе Гвинеја је затворила границе према Либерији и Сијера Леонеу. Еболе је до сада однела скоро 1.000 живота у те три државе.

У Гвинеји је од марта, када је избила епидемија еболе, од те болести умрло најмање 367 особа, а 18 оболелих је изоловано.

Одлука о затварању границе донета је пре свега да би се спречило да заражени пређу у Гвинеју, саопштиле су власти у Конакрију.

"Привремено смо затворили границу између Гвинеје и Сијера Леонеа, због свих тих вести које су недавно оданде стигле", изјавио је гвинејски министар здравља Реми Лама на конференцији за штампу. Он је додао да је и граница према Либерији затворена.

Министар за међународну сарадњу Мустафа Кутуб Сано изјавио је да је та одлука донета у консултацијама са оба суседа.

Ебола је откривена 1976. године и добила је име по реци која се налази у данашњој Демократској Републици Конго. Ова болест се преноси контактом са излучевинама заражене особе као што су крв, пљувачка и зној.

Од ње је умрло око две трећине оболелих током протекле четири деценије, а у чак две епидемије стопа смртности је била скоро 90 одсто.

У најновијој епидемији стопа смртности је око 55 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи