Читај ми!

Доњецк под опсадом!

Град Доњецк се налази под опсадом, каже вођа проруских активиста. Украјинска војска заузела град Красниј Луч. Спречен покушај убацивања руских војника у Украјину, тврде украјинске власти. Премијер "Доњецке Народне Републике" затражио хуманитарно примирје. Украјина спремна на хуманитарну мисију у Луганску, поручио Порошенко.

21.57 - Украјина је спремна да прихвати хуманитарну мисију у Луганску, али само уколико ненаоружан међународни тим уђе у земљу преко граница које контролише Кијев, изјавио је украјински председник Петро Порошенко.

20.24 - Барак Обама и Ангела Меркел сагласни су да ће Русија сносити одговарајуће последице ако интервенише у Украјини без дозволе украјинске владе, преноси Ројтерс.

20.07 - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао на хитне мере како би се спречила хуманитарна катастрофа на истоку Украјине, јавља Ројтерс

18.37 - Премијер "Доњецке Народне Републике" Александар Захарченко затражио je примирје из хуманитарних разлога након што је признао да су украјинске снаге опколиле Доњецк, јавља Танјуг.

17.49 - Украјинске снаге заузеле град Красниј Луч, један од кључних градова који је био под контролом проруских активиста, јавља Бета

16.25 - Кремљ је негирао тврдње украјинске стране да руска војска настоји да пређе на територију суседне Украјине, преноси Итартас.

13.45 - У протекла 24 часа погинуло 13 украјинских војника, саопштила војска, преноси Танјуг.

11.20 - Доњецк и Горловка у потпуној опсади украјинске војске, каже командант проруских активиста Игор Стрелков, преноси Риа новости.

За многе становнике Доњецка јутро је почело у пет часова по локалном времену, јер се град пробудио од гађања из тешке артиљерије, јавља руски радио Глас Русије, преноси Танјуг.

Градска скупштина је саопштила да је ситуација у граду и даље напета, али да град функционише нормално. Локални званичници су саопштили да ниједна стамбена зграда није погођена и да нема извештаја о жртвама.

Украјинска армија је јутрос освојила град Красниј Луч у Луганској области, после чега су се Доњецк и Горловка нашли у потпуној опсади, каже командант проруских активиста Игор Стрелков, преноси Риа новости.

Град Красниј Луч се налази на путу из Доњецка ка Луганској области и Русији.

"Козаци су традиционално бежали, у граду се држи само један њихов мали одред. Десило се то на шта сам ја више пута упозоравао", каже командант активиста у Доњецкој области Игор Стрелков.

Звуци експлозије и пуцњи чули су се у свим деловима Доњецка и протекле ноћи, саопштили су локални званичници. Још увек није познато да ли има мртвих или повређених.

Са друге стране, портпарол украјинског генералштаба Олексиј Дмитрачкивски рекао је да су током прошле ноћи украјинске снаге ангажоване на истоку Украјине биле мета оружаних напада, и да се за сада не зна тачан број жртава.

У међувремену, украјинске власти саопштиле су да су спречиле покушај Русије да пошаље војнике преко границе у Украјину под изговором да шаљу хуманитарну помоћ.

"Огромни конвој кретао се ка украјинској граници у пратњи руских војника и војне опреме", изјавио је заменик шефа канцеларије украјинског председника Валериј Чалиј синоћ у интервјуу за украјинску телевизију.

"Наводно у договору са Међународним комитетом Црвеног крста у Украјини, хуманитарни конвој са 'мировњацима' требало је да уђе у земљу очигледно зато да би изазвао свеопшти сукоб", тврди Чалиј.

Чалиј је рекао да је овај покушај спречен дипломатским каналима не наводећи више појединости, наводи АФП. Он је, такође, рекао да је Црвени крст демантовао информацију да се Русија са њима договорила о слању овог хуманитарног конвоја.

Демонстранти напуштају Мајдан

Демонстранти, који кампују на кијевском Тргу независности (Мајдан) од прошле године, пристали су да напусте зграду градске владе и подручје од тржног центра до улице Прорезнаја, изјавио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

"Убедили смо људе у згради владе да оду. Није било лако, али коначно смо успели да убедимо људе на тргу да оду из области од тржног центра до улице Прорезнаја. Успели смо у томе и наставићемо да разговарамо са њима како бисмо их убедили да нам дозволе да нормализујемо живот у центру града", рекао је Кличко синоћ у интервјуу на једној телевизији.

Он је, међутим, признао да је ситуација у центру града далеко од мирне и да и она даље представља велики проблем за власти и становнике.

Кличко је рекао да је безбедност главно питање које данас брине становнике Кијева, преноси Итартас.

Пљачке и напади на новинаре на Тргу независности у последње време су постали честа појава. Ту се налазе гомиле смећа са којих се шири непријатан мирис и пуне су пацова. Иначе, све барикаде које су стајале у центру Кијева су уклоњене.

У центру Кијева јуче је дошло до експлозије, чији узрок још није утврђен. Две особе су повређене.

Грађански рат у Украјини траје скоро четири месеца и до сада је погинуло више од 1.300 људи. Више од 285.000 људи избегло је из својих домова, показују подаци УНХЦР-а који је упозорио на опасност од "масовног егзодуса", ако се сукоби интензивирају.

Председник ОЕБС-а и швајцарски шеф дипломатије Дидије Буркхалтер рекао је да је ОЕБС спреман да пружи помоћ у хуманитарним акцијама у Украјини.

Он је поздравио данашњу најаву Међународног комитета Црвеног крста да ће ангажовати додатне тимове да помогну становништву које живи у све тежем хуманитарном и безбедносном окружењу, објављено је на сајту ОЕБС-а.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи