Читај ми!

Почели ваздушни напади САД у Ираку

Авијација САД напала артиљеријске положаjе Исламске државе у Ираку код града Ербила. Припадници Исламске државе заузели највећу ирачку брану на северу земље.

Два авиона "ф/a-18" испустила су око 230 килограма тешке ласерски навођене бомбе на артиљеријске положаје код Ербила, саопштио је Пентагон а преноси Ројтерс.

Претходно је амерички председник Барак Обама одобрио ограничене ваздушне нападе у Ираку. 

Курдски званичници поздравили одлуку САД док је Савет безбедности осудио нападе исламских екстремиста у тој земљи.

Ирачка федерална војска и курдске снаге моћи ће, захваљујући америчким ваздушним ударима брзо да преузму велике делове територије под контролом џихадиста, изјавио је шеф ирачке војске Бабакер Зебари.

"Биће великих промена на терену у наредних неколико сати", рекао је тај генерал.

"Америчко ваздухопловство циља базе Исламске државе у Макмуру и области Синђар", рекао је Забери и истакао да би "операција требало да се настави у ирачким градовима који су под контролом" џихадиста, али није прецизирао на које градове се то односи.

Шеф ирачке војске рекао је да њени официри, курдски војници и "амерички стручњаци раде заједно на утврђивању мета".

У офанзиви исламиста у Ираку за два месеца је убијено 150 курдских војника а око 500 рањено, рекао је курдски званичник Фуад Хусеин. 

Пентагон је раније данас објавио да је послао бомбардере у област коју контролише Исламска држава.

Америчка војска није директно интервенисала у Ираку од децембра 2011, када су њени последњи припадници напустили ту земљу.

Барак Обама одобрио је ограничене авионске нападе у Ираку, како би заштитио америчко особље и помогао ирачким снагама. У ноћашњем обраћању нацији, Обама је рекао да ће САД урадити све што је потребно да заштити своје људе.

Обамину одлуку поздравио је и британски премије Дејвид Камерон.

У међувремену је британска влада препоручила је својим држављанима да одмах напусте ирачки Курдистан, укључујући главни град тог региона Ербил, због напредовања исламских милитаната ка тој територији.

Влада у Лондону саопштила је да би безбедносна ситуација могла брзо да се погорша, после сукоба у протекла два дана код Ербила, где има доста држављана западних земаља запослених у нафтном сектору, пренео је Ројтерс.

Званичник ирачког региона Курдистан Фуад Хусеин је потврдио да су припадници Исламске државе (ИС) заузели највећу брану у Ираку у својој најновијој офанзиви на северу Ирака.

Контрола над браном у Мосулу могла би дати сунитским исламистима прилику да поплаве градове и пресеку снабдевање водом и струјом, преноси Ројтерс.

Иначе, Исламска држава је 29. јуна објавила да је успоставила исламски калифат на територији Сирије и Ирака. Они су завели строг шеријатски закон на подручјима које контролишу, уз претњу да ће убити свакога ко то не поштује.

Процењује се да је око 100.000 хришћана побегло из Мосула и Каракоша, два ирачка града у којем хришћани чине већински део становништва.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи