Читај ми!

Крај примирја у Гази, напади обновљени

Милитанти из Појаса Газе испалили најмање 17 ракета на југ Израела, на шта је Израел узвратио ваздушним нападима на мете милитаната у Појасу Газе. Један дечак погинуо, шесторо људи повређено у граду Гази, у ваздушном нападу израелске војске. Јутрос је истекао тродневни прекид ватре.

11.20 - У ваздушном нападу израелске војске на град Газу, један дечак погинуо, шесторо људи повређено у близини џамије, јавља Ројтерс

10.25 - Израелска армија извела ваздушне ударе на мете милитаната у Појасу Газе, након ракетних удара Палестинаца, јавља АФП.

Израелска војска наводи да је у осам сати по локалном времену на југ Израела испаљено најмање 17 ракета и да нема жртава, преноси Бета.

"Две ракете пресретнуте су над Ашкелоном, док су остале ракете погодиле ненасељена подручја на југу Израела", наводи се у саопштењу израелске армије.

Одговорност за испаљивање ракета типа "град" на Ашкелон, преузело је војно крило Исламског џихада, Бригаде ел Кудс. 

Након ракетних удара Палестинаца, израелска армија извела је ваздушне ударе на мете милитаната у Појасу Газе, јавља АФП.

Један дечак је погинуо, а шесторо људи рањено у близини џамије у граду Гази, у ваздушном нападу израелске армије, јавља Ројтерс.

Израелска војска најављује наставак напада на Хамас, на инфраструктуру те исламистчке организације и оперативце, како би се вратила безбедност за државу Израел.

Полиција у Гази каже да је Израел обновио и тенковску ватру на север Појаса Газе и да је погођена фарма јужно од града Газе, преноси Асошијетед прес.

Иако је првобитно Израел био спреман да продужи тродневно примирје у Појасу Газе, палестински покрет Хамас саопштио је да су све палестинске организације одбиле примирје с Израелом.

"Све палестинске фракције, укључујући Хамас, сложиле су се да не обнове прекид ватре јер Израел одбија да удовољи нашим захтевима, али се преговори настављају у Каиру", каже портпарол Хамаса Фавзи Бархум за АФП.

Истиче да је Израел одбио Хамасов услов за продужење, а то је склапање споразума којим би се отвориле границе Газе и дозволила обнова Појаса Газе.

За продужење прекида ватре, Хамас је захтевао, између осталог, и укидање блокаде Газе која траје већ осам година и пуштање 125 затвореника из израелских затвора.

Израел је спреман да ублажи гранични режим, али тражи да се Хамас разоружа, што та организација одбија.

Упркос повлачењу војске из Газе пре почетка тродневног прекида ватре у уторак, Израел је задржао снаге на граници, које су спремне да одговоре на обнову сукоба.

Израел и Хамас воде индиректне преговоре у Каиру у вези са новим граничним режимом за Појас Газе, палестинску територију коју држи Хамас, а која је од 2007. године у блокади.

У једномесечном рату између јеврејске државе и Хамаса који се претворио у копнену офаназиву Израела у Појасу Газе, погинуло је готово 1.900 Палестинаца и 67 Израелаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи