Читај ми!

Обама одобрио ваздушне нападе у Ираку

Амерички председник Обама одобрио ограничене ваздушне нападе у Ираку. Курдски званичници поздравили одлуку САД. Савет безбедности осудио нападе исламских екстремиста у тој земљи.

Барак Обама одобрио је ограничене авионске нападе у Ираку, како би заштитио америчко особље и помогао ирачким снагама. У ноћашњем обраћању нацији, Обама је рекао да ће САД урадити све што је потребно да би заштити своје људе.

У граду Ирбилу, који су заузели исламски милитанти, ради неколико стотина америчких цивила и војних саветника, који помажу ирачкој војсци.

"Одобрио сам две операције у Ираку. Прва: циљани ваздушни напади да заштитимо наше америчко особље, а друга је хуманитарна како бисмо помогли и спасли хиљаде ирачких цивила, који су заробљени на планини, без хране и воде и суочени са сигурном смрћу", рекао је Обама.

Британски премијер Дејвид Камерон поздравља одлуку америчког председника Барака Обаме да дозволи ваздушне ударе на екстремисте у северном Ираку.

Портпарол Даунинг стрита истиче, међутим, да Велика Британија која је учествовала у инвазији на Ирак 2003, не планира војно да интервенише у тој земљи, наводи АФП.

Ирачки и курдски званичници поздравили су одлуку САД да одобри доставу хуманитарне помоћи из ваздуха и ваздушне нападе.

Десетине хиљада припадника најстарије мањинске групе у Ираку заробљене су на планини Синај, опкољени џихадистима који прете да ће их убити ако покушају да побегну. Уколико остану на планини, чека их смрт, јер немају ни хране ни воде.

Према подацима Уједињених нација, око 40.000 језида, међу којима много жена и деце, сакрило се на девет локација на Синају, која је, према локалној легенди, последње одредиште Нојеве барке.

"На захтев ирачке владе, почели смо операције помоћи ирачким цивилима који су заробљени у планини. Када су екстремисти сунитске групе 'Исламска држава Ирак и Левант', марширали кроз Ирак, водили су немилосрдну кампању против недужних Ирачана. Ови терористи су посебно варварски настројени према верским мањинама, укључујући и хришћане и језиде, мале древне верске секте", рекао је Обама.

Истовремено, у Њујорку је одржана затворена ванредна седница СБ УН на захтев Француске, посвећена кризи у Ираку, где су џихадисти заузели и Каракош, највећи хришћански град у Ираку.

Амбасадор Ирака при УН Али ел Хаким демантовао је да су извршени ваздушни удари на положаје исламиста на северу. Портпарол курдских снага саопштио је да су амерички војни авиони бомбардовали положаје екстремиста у две области на северу. Пентагон, међутим, тврди да те информације нису тачне.

Генерални секретар УН Бан Кимун саопштио је да је "изузетно запрепашћен" извештајима о нападима екстремиста ИСИЛ-а на Киркук и Каракош и позвао међународну заједницу да помогне влади у Багдаду.

Иначе, "Исламска држава" је 29. јуна објавила да је успоставила исламски калифат на територији Сирије и Ирака. Они су завели строг шеријатски закон на подручјима које контролишу, уз претњу да ће убити свакога ко то не поштује.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи